Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 6. decembra 2023 - 5.45 h



Bratislava - Národná rada vyzvala predsedu SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad. Richard Sulík má podľa uznesenia parlamentu zaplatiť ministerstvu hospodárstva 634.500 eur.
Na snímke poslanec NRSR Richard Sulík (SaS) počas 5. schôdze Národnej rady SR k hospodáreniu na Expo Dubaj v Bratislave 5. decembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák



Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini vyhlási termín prezidentských volieb v januári.



Bratislava - Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, prípadne Špecializovaného trestného súdu by bolo krokom späť. Akékoľvek zásadné zmeny, najmä v oblasti právneho štátu, by sa mali podľa prezidentky Zuzany Čaputovej diať po odbornej diskusii a v riadnom legislatívnom procese.



Bratislava - Ak vláda verejne garantuje, že nijakým spôsobom nezasiahne do postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry a jeho prokurátorov, Daniel Lipšic sa v zmysle zákona vzdá funkcie špeciálneho prokurátora. Uviedol to v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Zuzana Drobová.
Na snímke špeciálny prokurátor SR Daniel Lipšic počas tlačovej konferencie na tému Trestné oznámenie ministra vnútra SR v súvislosti s poskytnutím ochrany príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 27. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Jakub Kotian



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti. Právna úprava podľa nej nie je v rozpore s ústavou.



Bratislava - Polícia v súvislosti s vyhrážkami školám prijala bezpečnostné opatrenia. Prípad vyšetruje Národná kriminálna agentúra ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Školám, ktorým bol výhražný e-mail doručený, odporučila polícia uzavretie, kým pominú možné riziká.



Bratislava - Štát by mal preplatiť samosprávam spolu 518.245 eur za výdavky súvisiace s ochranou obyvateľstva počas mimoriadnej situácie pre ochorenie COVID-19. Návrhom sa bude dnes zaoberať vláda.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba odsúhlasil, že samosprávy dostanú 20 miliónov eur z Environmentálneho fondu.

- Zástupcovia ministerstva životného prostredia informovali, že zásahové tímy pre medveďa hnedého budú trvalo pôsobiť aj v okolí Detvy a v okolí Bojníc.

- Národný park Malá Fatra sa rušiť nebude. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Zároveň odmietol, že by podpísal odstrel vlkov.



Brusel - Slovensko urobí všetko pre to, aby bolo pripravené na zavedenie digitálneho vodičského preukazu, o čom sa rokuje na úrovni EÚ.



Vyšné Nemecké - Únia autodopravcov Slovenska prerušila štrajk s čiastočnou blokádou hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod a zostáva v štrajkovej pohotovosti.

- Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) informoval, že vláda zintenzívni kontroly všetkých kamionistov bez rozdielu. Reagoval tak na protesty, súvisiace so zrušením povoleniek pre ukrajinských dopravcov.



Paríž - Výsledky matematickej a čitateľskej gramotnosti 15-ročných žiakov v Európe sa bezprecedentne zhoršili. Slovensko sa ocitlo pod priemerom krajín Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj v oboch ukazovateľoch, najlepšie výsledky má Ázia. Vyplýva to z výsledkov testovania PISA, ktoré zverejnili včera. Najlepší výsledok v Európe dosiahlo Estónsko.

Podľa ministra školstva Tomáša Druckera sú výsledky 15-ročných slovenských žiakov v medzinárodnom testovaní PISA 2022 tragické. V rizikovej skupine sa v oblasti čitateľskej gramotnosti ocitlo vyše 30 percent žiakov, ktorí nedisponujú základnými čitateľskými zručnosťami. Ešte väčší prepad zaznamenali v matematickej gramotnosti.



Brusel - Európska únia v súčasnosti čelí zvýšenej hrozbe terorizmu v dôsledku vojny v Pásme Gazy, ktorá vyvoláva polarizáciu v spoločnosti, varovala včera eurokomisárka pre vnútorne záležitosti Ylva Johanssonová.



Washington - Izrael má na severe Pásma Gazy pripravenú sústavu veľkých čerpadiel, pomocou ktorých by mohol zaplaviť morskou vodou rozsiahlu sieť podzemných tunelov využívaných militantným hnutím Hamas.

- Náčelník generálneho štábu Izraelských obranných síl Herci Halevi včera potvrdil, že Izrael zvažuje zatopenie tunelov v Pásme Gazy morskou vodou.

Bratislava - Slovenské volejbalistky postúpili priamo na ME 2026. Rozhodla o tom Európska volejbalová konfederácia, ktorá potvrdila Česko ako druhú istú organizátorskú krajinu po Turecku.

Otopeni - Slovenská ženská štafeta na 4x50 m voľným spôsobom obsadila vo finále na plaveckých ME v krátkom bazéne v rumunskom Otopeni 7. miesto.