Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. decembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Materiál včera schválila vláda.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová kritizuje zámer vlády schvaľovať legislatívu súvisiacu aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Poslanci hnutia Slovensko začínajú zbierať podpisy potrebné na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady, na ktorej by chceli vysloviť nedôveru vláde. Robia tak v reakcii na zámer vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry.

- Opozičné Progresívne Slovensko hovorí v súvislosti s vládnym zámerom zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry o naplnení najhoršieho scenára.

- Vládna novela Trestného zákona vážne naruší celý trestnoprávny systém. Je to riziko pre právny systém na Slovensku, skonštatovala exministerka spravodlivosti a poslankyňa Národnej rady za SaS Mária Kolíková.



Brusel - Európska komisia včera potvrdila, že požiadala Slovensko, aby nepokračovalo v novelách trestného zákona a zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry s tým, že tieto návrhy treba dôkladne zvážiť.

- Európska ľudová strana navrhla a podarilo sa jej presadiť diskusiu v europarlamente o situácii na Slovensku po nástupe novej vlády. Diskusia sa uskutoční na budúci týždeň.

Na snímke zľava premiér SR Robert Fico (Smer-SD), minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) po rokovaní 8. schôdze vlády SR v stredu 6. decembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Ceny tepla pre domácnosti a vybraných koncových odberateľov tepla ostanú aj v budúcom roku na úrovni tohto roku. Vyplýva to z nariadenia, ktoré včera schválila vláda.

- Ochrana pre oznamovateľov závažnej protispoločenskej činnosti by sa viac nemala poskytovať príslušníkom Policajného zboru. Vyplýva to z novely zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorú schválila vláda.

- Nikomu, kto dnes sedí vo výkone trestu odňatia slobody, sa nebudú odpúšťať ani skracovať tresty. Do úvahy to prichádza len vtedy, ak zanikne trestnosť činu. Premiér Robert Fico to uviedol v súvislosti so zmiernením trestných sadzieb niektorých ekonomických a drogových trestných činov, ktoré schválila vláda.

- Vládny kabinet rozhodol, že kontroly na slovenských hraniciach s Maďarskom sa predĺžia do 22. januára budúceho roku.

- Vláda vymenovala nového predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví. Bude ním opätovne Jozef Holjenčík, ktorý úrad viedol od roku 2007 do 2017.

- Vláda odvolala 33 prednostov okresných úradov. Miesto nich menovala nových.



Bratislava - Akékoľvek zmeny v sieti záchraniek nastanú najskôr v druhej polovici roka 2025. Deklarovala to ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) s tým, že pre občanov v regiónoch sa v súčasnosti nič nemení.

Bratislava - Na Ministerstve vnútra SR je katastrofálny stav kybernetickej bezpečnosti. To je jedným z dôvodov, prečo nevie polícia dolapiť páchateľa výhražných emailov pre školy. Uviedol to šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal lídrom skupiny G7, že Rusko zvýšilo tlak na fronte. Varoval, že Moskva počíta s tým, že budúci rok nastane "kolaps" jednoty západných krajín.



Washington - Republikáni v Senáte amerického Kongresu včera zablokovali žiadosť Bieleho domu o núdzovú pomoc v hodnote 106 miliárd dolárov určenú predovšetkým pre Ukrajinu a Izrael.

Ukrajinskí vojaci cvičia na tanku počas vojenského výcviku na Ukrajine v stredu 6. decembra 2023.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak varoval, že v prípade zastavenia finančnej podpory zo strany USA by hrozila porážka Ukrajiny vo vojne proti Rusku.



Dubaj - Rokovania na klimatickej konferencii OSN (COP28) v Dubaji musia znamenať "začiatok konca" používania fosílnych palív, vyhlásil komisár EÚ pre oblasť klímy Wopke Hoekstra.



Brusel - Pri streľbe na hlavnej nákupnej ulici v centre Bruselu boli včera večer zranení štyria ľudia, informovala polícia belgického hlavného mesta.



Las Vegas - Traja ľudia utrpeli smrteľné strelné zranenia a jedna osoba je v kritickom stave po včerajšej streľbe v areáli Nevadskej univerzity v americkom meste Las Vegas.



New York - Časopis Time včera vyhlásil americkú popovú superstar Taylor Swiftovú za osobnosť roka 2023.



Otopeni - Slovenská plavkyňa Andrea Podmaníková obsadila piate miesto vo včerajšom finále na 100 prsia na ME v krátkom bazéne.