Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 8. decembra 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Vládou schválený legislatívny návrh týkajúci sa postavenia Úradu špeciálnej prokuratúry je obsahovo komplexný a vykonateľný. Z vecného hľadiska je v súlade s Ústavou SR. Vyplýva to zo stanoviska Generálnej prokuratúry SR.



Bratislava - Pred Úradom vlády SR sa včera konal protest proti rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a ďalším krokom kabinetu Roberta Fica (Smer-SD).

Na snímke predseda strany Progresívne Slovensko (PS) Michal Šimečka sa prihovára počas opozičného protestu, ktorý spoločne zorganizovali Sloboda a Solidarita (SaS), Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) a PS pod názvom Zastavme ich pred budovou Úradu vlády SR v Bratislave vo štvrtok 7. decembra 2023.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Národná rada SR prerokuje návrh na zriadenie Ministerstva cestovného ruchu a športu Slovenskej republiky v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci zrýchlený režim odsúhlasili včera. Nový rezort by mal vzniknúť od 1. januára 2024.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za KDH vyzvali vládu, aby stiahla z rokovania novelu zákona o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Ak parlament návrh schváli, hnutie sa obráti na prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby ho vetovala.



Bratislava - Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) má svojím vystupovaním vo vysielaní TV Slovan porušovať zákon. Myslí si to Progresívne Slovensko. Ministerka tvrdenia opozície odmieta.

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 2. rokovania vlády SR 2. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Až 65,3 % ľudí si myslí, že súčasná vládna koalícia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS vydrží celé štyri roky. Vyplýva z prieskumu agentúry AKO pre TV Joj.

- Plošná pomoc v rámci zastropovania cien energií je dôsledkom nedostatočného času na uskutočnenie potrebných opatrení do konca tohto roka. Vláda preto plánuje nastaviť túto pomoc čo najspravodlivejšie v budúcom roku. Uviedla to v diskusnej relácii TV Joj ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD).



Bratislava - Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo sa vzdáva svojej funkcie.



Bratislava - Únia miest Slovenska je po rokovaní s Ministerstvom financií SR nespokojná s návrhom rozpočtu na rok 2024. Od rezortu mestá najneskôr v prvom štvrťroku 2024 očakávajú návrh ďalších kompenzačných opatrení na výdavky, ktoré návrh rozpočtu nezohľadnil.



Bratislava - Za uplynulých desať mesiacov tohto roka domácnosti na Slovensku spotrebovali o osem percent menej plynu ako vlani.



Bratislava - Napriek striedaniu troch vlád a politickej nestabilite si domáca ekonomika z hľadiska štatistík udržala dobrý trend. Školstvo však neodráža potreby trhu a orientuje sa na oblasti, ktoré z hľadiska ekonomiky nie sú rozhodujúce. Uviedol to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

Na snímke predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Praha - V Prahe začalo dvojdňové rokovanie ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky, Slovensko na ňom zastupuje Robert Kaliňák.



Budapešť - Maďarsko, Srbsko a Slovinsko začnú prevádzkovať spoločný regionálny trh s elektrickou energiou. Na tento účel bude do konca roka 2024 založená holdingová spoločnosť so sídlom v Budapešti.



Moskva - Rusko a Saudská Arábia požadujú, aby sa všetky členské krajiny aliancie OPEC+, pripojili k dohode o obmedzení produkcie.



Kyjev - Kyjev oznámil podpísanie memoranda so Spojenými štátmi o pomoci pri presune zbrojárskej výroby na územie Ukrajiny.



Londýn – Ruská Federálna bezpečnostná služba sa nabúrala do súkromných konverzácií vysokopostavených britských politikov a štátnych úradníkov. Pred poslancami parlamentu to uviedol Leo Docherty, štátny tajomník britského ministerstva zahraničných vecí pre Európu.



Kyjev - Ukrajina včera vyzvala svojich obyvateľov, aby šetrili elektrickú energiu po ruskom poškodení elektrárne v blízkosti frontovej línie.



Tokio – Japonský premiér Fumio Kišida prisľúbil Ukrajine ďalšiu pomoc v hodnote 4,5 miliardy amerických dolárov. Jej súčasťou bude jedna miliarda dolárov na humanitárnu pomoc.

Na archívnej snímke japonský premiér Fumio Kišida.
Foto: TASR/AP


Brusel - Európska komisia včera navrhla najväčšiu reformu pravidiel EÚ v oblasti chovu zvierat a podmienok počas ich prepravy za posledných 20 rokov.



Moskva - Prezidentské voľby v Rusku sa uskutočnia na budúci rok 17. marca. Úradujúci prezident Vladimir Putin ešte oficiálne nepotvrdil, že bude kandidovať.



Praha - Európska únia je celkovo dobrý projekt, ktorý je však aktuálne zle vedený a potrebuje zmenu. Tento názor podľa prieskumu najlepšie vystihuje pohľad občanov Česka na členstvo ich krajiny v EÚ.



Tokio – Japonská spoločnosť Interstellar Technologies úspešne otestovala prototyp raketového motora na biometán, ktorý vznikol z kravského hnoja.



Otopeni - Slovenské plavkyne Andrea Podmaníková a Nikoleta Trníková postúpili do finále 200 m prsia na ME v krátkom bazéne v rumunskom Otopeni.