Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 11. decembra 2023 - 5.45 h.

Bratislava - Premiér a líder Smeru-SD Robert Fico trvá na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry aj dôvodnosti skráteného legislatívneho konania. Kritizuje, že informácie o vznesení obvinenia poslancovi Národnej rady SR Tiborovi Gašparovi (Smer-SD) mali prvé médiá. Úrad sa voči jeho tvrdeniam ohradil. Trvá na zákonnosti konaní.



Bratislava - Poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) vyzvala vládu, aby zverejnila všetky dôvody, pre ktoré chce rušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Kritizuje, že argumentuje 27 rozhodnutiami Ústavného súdu SR o porušení základných ľudských práv a v navrhovanom materiáli zverejnila len tri.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok trvá na dôvodnosti prijatia zmeny v skrátenom legislatívnom konaní i na potrebe zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Jeho predchodca Roman Mikulec (hnutie Slovensko) na to nevidí dôvody. Uviedli to v diskusnej relácii TV Markíza.

Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok počas schôdze Národnej Rady SR, kde sa ho opozícia pokúsila odvolať 29. novembra 2023 v Bratislave.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Slovenská národná strana dala šéfovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD) čas, aby sa tento týždeň rozhodol o svojej kandidatúre na prezidenta, inak sa rozhodne ísť vlastnou cestou. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii TA3.



Bratislava - Plošné dotovanie cien energií nie je optimálne a výrazne zaťažuje štátny rozpočet. Nová vláda však mala príliš málo času na to, aby pripravila do konca tohto roka spravodlivejšie riešenie. V nasledujúcom období by však mala byť pomoc adresnejšia. V diskusnej relácii televízie TA3 to povedala ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Opozičná poslankyňa Lucia Plaváková (PS) sa obáva, že Slovensko vysokými výdavkami štátneho rozpočtu smeruje ku krachu.



Bratislava - Spomedzi členov vlády má najväčšiu dôveru občanov minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD), najmenšiu minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD.) Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (HLAS-SD) počas tlačovej konferencie.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - V budúcom roku plánuje vláda znížiť deficit verejných financií na 5,97 % hrubého domáceho produktu alebo 7,84 miliardy eur. Avizuje to Ministerstvo financií SR v návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý predložilo na dnešné rokovanie tripartity.



Bratislava - Únia autodopravcov Slovenska obnoví dnes od 15.00 h blokádu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké - Užhorod. Protest autodopravcov potrvá do odvolania. "Blokovaný bude vstup na územie Slovenskej republiky pre kamiónovú dopravu. Osobná doprava nebude nijako obmedzovaná," uviedla únia.



Bratislava - Hnutie Slovensko si za predsedu opätovne zvolilo Igora Matoviča.



Bratislava - O post prezidenta SR sa chce uchádzať líder mimoparlamentnej strany Aliancia Krisztián Forró.



Bratislava - Diskriminácia a útlak menšín pokračovali na Slovensku namiesto riešenia ľudskoprávnych problémov aj v roku 2023. Tvrdí to bilancia organizácie Amnesty International Slovensko, ktorú zverejnila pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv.



Ženeva - Výkonná rada Svetovej zdravotníckej organizácie prijala uznesenie vyzývajúce na okamžitú humanitárnu pomoc pre palestínske Pásmo Gazy.



Dauha - Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril ľútosť v súvislosti so zlyhaním Bezpečnostnej rady OSN požiadať o prímerie v Pásme Gazy. Spojené štáty minulý týždeň vetovali rezolúciu vyzývajúcu na prímerie v Pásme Gazy.

Generálny tajomník OSN António Guterres.
Foto: TASR/AP


Gaza - Palestínska radikálna ozbrojená skupina Hamas varovala, že žiadny z rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy nevyviazne živý "bez vyjednávania a bez reakcie na požiadavky" vznesené palestínskym "odbojom".



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom tlmočil "nespokojnosť" svojej krajiny v súvislosti s hlasovaním Ruska v prospech rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN vyzývajúcej na prímerie v Pásme Gazy.



Washington - Agentúra OSN pre pomoc a prácu v prospech palestínskych utečencov obvinila Izrael, že pripravil pôdu pre masové vyhnanie obyvateľov Gazy cez hranice do Egypta.

Otopeni - Slovenská plavkyňa Andrea Podmaníková obsadila šieste miesto vo finále na 50 m prsia na ME v krátkom bazéne v rumunskom Otopeni. Richard Nagy obsadil ôsme miesto v polohových pretekoch na 400 m.



Čcheng-tu - Slovenskí stolnotenisoví reprezentanti prehrali vo svojom záverečnom vystúpení na Svetovom pohári miešaných tímov v čínskom Čcheng-tu s Francúzskom 4:8.