Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. decembra 2023 - 5.45 h.



Bratislava - Slovensko nebude brániť Európskej únii v rozhodnutí otvoriť prístupové rokovania s Ukrajinou. Na zasadnutí Výboru Národnej rady pre európske záležitosti to potvrdil premiér Robert Fico, ktorý sa zúčastní v Bruseli na summite EÚ. SNS s týmto postojom nesúhlasí.



Bratislava - Do programu aktuálnej schôdze Národnej rady pribudol návrh štátneho rozpočtu. Predseda parlamentu Peter Pellegrini avizoval, že o ňom budú rokovať tak, aby sa budúci týždeň o ňom stihlo aj rozhodnúť.



Bratislava - Opozícia mieni využiť všetky nástroje, aby zabránila prijať zmeny Trestného zákona, ktoré vedú k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj novelizovať zákon o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Včera to v Národnej rade vyhlásil predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.



Brusel - Európska komisia nezaváha zasiahnuť proti Slovenskej republike akýmkoľvek spôsobom vrátane obmedzenia eurofondov, ak by kroky vlády vedenej premiérom Robertom Ficom v oblasti právneho štátu porušovali pravidlá EÚ. Včera to v rámci rozpravy o situácii na Slovensku v pléne Európskeho parlamentu povedal eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.



Bratislava - Konferencia OSN o zmene klímy v Dubaji mala zmysel. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová v reakcii na závery konferencie. Dohodu o postupnom odklone od fosílnych palív označila za prelomovú.



Bratislava - Bývalý policajný prezident Štefan Hamran zvažuje kandidatúru na prezidenta SR. Potvrdil to pre Denník N.



Bratislava - Slovenská národná strana požiadala na koaličnej rade partnerov, aby sa zastavila akákoľvek podpora organizácii Globsec zo strany štátu.



Košice - Ústavný súd rozhodol o tom, že časť zákona o pobyte cudzincov je v rozpore s Ústavou. Ide o ustanovenia o zamietnutí žiadosti o udelenie trvalého a prechodného pobytu policajným útvarom pri nesúhlasnom stanovisku Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.



Bratislava - Mestský súd Bratislava I rozhodol o prepustení obžalovaného Adama P. z väzby v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Súd prijal kauciu, obžalovaný musí nosiť elektronický monitorovací náramok. Verdikt nie je právoplatný, prokurátorka podala sťažnosť, o ktorej rozhodne krajský súd.

Na snímke obžalovaný Adam P. z kauzy vraždy študenta Daniela Tupého, ktorého príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) privádzajú na rozhodovanie o väzbe na Mestský súd Bratislava I v stredu 13. decembra 2023.
Foto: TASR - Ondrej Hercegh


Bratislava - Senát Mestského súdu Bratislava I vyhovel návrhu právoplatne odsúdeného podnikateľa Ladislava Bašternáka na obnovu konania v časti výroku o treste prepadnutia majetku. Proti rozhodnutiu je možné podať sťažnosť.



Bratislava - Kým sa nedosiahne uspokojivé celoeurópske riešenie, zákaz dovozu poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny zavedený na národnej úrovni zostane v platnosti. Uviedol to v Bruseli minister Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo.



Bratislava - Vakcína proti ľudskému papilomavírusu je od decembra plne hradená z verejného zdravotného poistenia aj deťom vo veku 14 a 15 rokov.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali lídrov členských krajín EÚ, aby na summite v Bruseli rozhodli o začatí prístupových rokovaní s Ukrajinou a Moldavskom a za predpokladu, že sa prijmú určité reformné kroky, aj o začatí prístupových rozhovorov s Bosnou a Hercegovinou, pričom Gruzínsko by malo získať štatút kandidátskej krajiny.



Jeruzalem - Vojna v Pásme Gazy, ktorú Izrael vedie proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, bude pokračovať "s medzinárodnou podporou, či bez nej", uviedol izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen.



Brusel - Európska komisia oznámila, že rozmrazila desať miliárd eur z eurofondov určených pre Maďarsko. Komisia skonštatovala, že reformy, ktoré uskutočnila vláda premiéra Viktora Orbána na zlepšenie nezávislosti súdnictva, sú v súlade s požiadavkami, na ktorých sa obe strany dohodli.



Tel Aviv - Izraelské ozbrojené sily začali skúšobne vpúšťať morskú vodu do niektorých tunelov hnutia Hamas pod Pásmom Gazy.



Varšava - Nový poľský premiér Donald Tusk zložil včera prísahu do rúk prezidenta Andrzeja Dudu.



Washington - Republikánmi vedená Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu odhlasovala začatie oficiálneho vyšetrovania, ktoré môže viesť k impeachmentu (ústavnej žalobe) prezidenta Joea Bidena. Motiváciou vyšetrovania sú sporné podnikateľské aktivity jeho syna v zahraničí.



Bratislava - Slovenskí hokejisti zvíťazili vo svojom prvom zápase na domácom turnaji Kaufland Cup nad Nórskom hladko 9:0.