Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. decembra (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. decembra 2023 - 5.45 h

Bratislava - Prioritou vládnej koalície je prijať návrh štátneho rozpočtu na rok 2024 ešte do konca roka, aby sme sa vyhli rozpočtovému provizóriu. Tomu sa prispôsobí priebeh aktuálnej 6. schôdze Národnej rady. Povedal to podpredseda Národnej rady Peter Žiga. Za jednu z alternatív označil možnosť, že by sa o zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry rokovalo až v januári.

- Opozičné strany Progresívne Slovensko, SaS a KDH sú pripravené pokračovať v diskusii ku konsolidačným opatreniam aj pomocou obštrukcie, kým vláda nestiahne "promafiánsky" balíček, ktorým opozícia označila návrhy vedúce k zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a k úprave zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Zároveň strany ohlásili ďalší protest, ktorý bude 19. decembra v Bratislave a ďalších mestách po Slovensku.

Na snímke vľavo predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Slovenskí opoziční europoslanci sa klamstvami pokúšajú za každú cenu poškodiť Slovenskú republiku. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na stredajšiu diskusiu v Európskom parlamente s európskym komisárom pre spravodlivosť Didierom Reyndersom o rušení kľúčových protikorupčných štruktúr a dôsledkoch pre právny štát.



Sarajevo - Prezidentka Zuzana Čaputová včera navštívila spolu s ministrom obrany Robertom Kaliňákom slovenských vojakov pôsobiacich v operácii EUFOR Althea v Bosne a Hercegovine. Hlava štátu zároveň absolvovala v Sarajeve politické rokovania s vedením krajiny.



Bratislava - Ministerka Zuzana Dolinková je pripravená otvoriť diskusiu o skrátení ordinačných hodín ambulantných pohotovostí. Deklarovala, že chce riešiť problémy v pediatrii. Tému zvyšovania poplatkov však odmieta.



Bratislava - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR spúšťa vďaka finančným prostriedkom z plánu obnovy historicky najväčšiu investíciu do digitalizácie školstva. Za viac ako 200 miliónov eur sa má zakúpiť digitálne vybavenie pre základné a stredné školy.



Bratislava - SNS uvažuje o vlastnom kandidátovi na prezidenta. Strana tvrdí, že šéf parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) odmietol podporu od SNS ako prípadný kandidát.

Bratislava - Členovia Súdnej rady SR neodvolali včera Jána Mazáka z funkcie jej predsedu.



Prešov - Občianske združenie Únia Rómov na Slovensku podalo trestné oznámenie na prešovskej krajskej prokuratúre v súvislosti s 500-eurovým príspevkom za účasť vo voľbách. Zároveň vyzvala Igora Matoviča (hnutie Slovensko), aby dodržal sľub voči Rómom.



Vyšné Nemecké - Únia autodopravcov Slovenska včera večer ukončila blokádu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod. Urobila tak na základe výzvy bezpečnostných zložiek, ktorú rešpektuje.

Na snímke Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) zablokovala hraničný priechod Vyšné Nemecké - Užhorod.
Foto: TASR - Roman Hanc


Košice - Letisko Košice dosiahlo tento rok rekordný počet pasažierov. Včera jeho bránami prešiel jubilejný šesťstotisíci cestujúci.



Bratislava - Vo veku 86 rokov včera zomrel po dlhej chorobe básnik, aforista, textár piesní a autor kníh pre deti Tomáš Janovic.

Na archívnej snímke spisovateľ Tomáš Janovic.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Brusel - Názory Slovenska a NATO o vojenskej pomoci Ukrajine sa rozchádzajú, lebo slovenská vláda neverí, že to pomôže vyriešiť situáciu na Ukrajine. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej besedy s generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie Jensom Stoltenbergom.



Brusel - Lídri členských krajín EÚ sa včera na summite v Bruseli dohodli na otvorení prístupového procesu pre Ukrajinu a Moldavsko. Dohoda sa zrodila tak, že maďarský premiér Viktor Orbán pred hlasovaním opustil sálu, takže nezablokoval spoločné rozhodnutie zvyšku členských krajín.

Lídri členských krajín EÚ nedosiahli na summite v Bruseli dohodu na novej finančnej pomoci pre Ukrajinu v objeme 50 miliárd eur. Dôvodom je nesúhlas Maďarska, ktoré zablokovalo aj opätovné prerokovanie rozpočtu Únie.



Brusel - Európska únia včera schválila nový balík sankcií proti Rusku. Zameriavajú sa na dovoz diamantov a lepšie presadzovanie cenového stropu EÚ na ruskú ropu.



Brusel - Severoatlantická aliancia včera oznámila zvýšenie vojenského rozpočtu na rok 2024 o 12 percent, na 2,03 miliardy eur.



Istanbul - Futbalisti Fenerbahce Istanbul zvíťazili v záverečnom vystúpení v H-skupine Európskej konferenčnej ligy nad Spartakom Trnava 4:0 a zabezpečili si postup do osemfinále.



Bratislava - Futbalisti Slovana Bratislava prehrali včera v domácom zápase 6. kola Európskej konferenčnej ligy s Olimpijou Ľubľana 1:2 a čaká ich play off o účasť v osemfinále.

Na snímke zľava Dávid Strelec (Slovan) a Marko Brest (Olimpija) bojujú o loptu počas záverečného zápasu A-skupiny Európskej konferenčnej ligy (EKL) ŠK Slovan Bratislava - NK Olimpija Ľubľana v Bratislave v stredu 14. decembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák