Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 4. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 4. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - V novom roku sa chce minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) zamerať najmä na stabilizáciu Policajného zboru a zmenu krízového riadenia. Za ďalšiu prioritu označil to, aby zákon platil pre všetkých.



Bratislava - Slovensko už nebude predlžovať kontroly na hraniciach. Aktuálna situácia v rámci nelegálnej migrácie je pokojná a stabilná.



Praha - Česká republika predĺži dočasné náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom do 2. februára. Včera o tom rozhodla česká vláda.



Bratislava - Slovensko vysiela 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru na severozápad Francúzska, kde budú pomáhať v súvislosti s povodňovou situáciou v krajine.



Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) súhlasí s postavením terminálu na skvapalnený zemný plyn v Bratislave. V rozkladovom (odvolacom) konaní potvrdil prvostupňové rozhodnutie z procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie.

- Zamietnutie rozkladu (odvolania) vo veci postavenia terminálu na skvapalnený zemný plyn v Bratislave je výsmechom vedeckému konsenzu o riešení klimatickej krízy. Uviedla to organizácia Greenpeace Slovensko, ktorá rozklad podala.

Na snímke vysokokapacitná čerpacia stanica na skvapalnený zemný plyn LNG .
Foto: TASR - Lukáš Grinaj


Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR sa chce s väčším dôrazom venovať ekonomickej diplomacii. Má ambíciu vytvárať možnosti slovenským podnikateľom v zahraničí, ale aj zahraničným investorom na Slovensku.



Bratislava - Po minuloročných parlamentných voľbách a výmene vlády sa zahraniční partneri pozerajú na Slovensko s nedôverou. V rámci koncoročného hodnotenia to pre TASR uviedol člen zahraničného výboru Národnej rady SR a poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa.



Bratislava - Ministerstvo dopravy chce zrýchliť povoľovacie procesy pri strategických investičných projektoch, pomôcť pri tom má pripravovaný zákon o strategických investíciách. Veľké investičné projekty, ktoré sú v súlade s územným plánom, by tak napríklad nemuseli čakať na územné rozhodnutie, ale rovno by žiadali o stavebné povolenie.



Bratislava - Diplomat a exminister zahraničných vecí Ján Kubiš už vyzbieral 15.000 podpisov od občanov, potrebných na prezidentskú kandidatúru.



Bratislava - V zdravotníctve treba v tomto roku prioritne zvýšiť finančné zdroje. Cieľom má byť stabilizácia situácie v ambulantnom sektore a zlepšenie personálnej situácie. Pre TASR to uviedla Slovenská lekárska komora s tým, že bez zvýšenia financií k zlepšeniu v zdravotníctve nedôjde.



Bratislava - Slováci si čoraz viac dovážajú ojazdené osobné autá zo zahraničia. V minulom roku ich doviezli 61.759, čo je o 743 áut viac ako v roku 2022.



Berlín - Nemecko vyzvalo svojich občanov, aby urýchlene opustili Libanon. Upozornilo, že do tejto krajiny sa môže rozšíriť konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.



Brusel - Členské krajiny NATO nakúpia až 1000 rakiet pre systémy Patriot s cieľom posilniť protivzdušnú obranu. Ide o jedno z najväčších finančných obstarávaní, pričom cena rakiet by mala byť 5,5 miliardy amerických dolárov.



Madrid - Počet ľudí nelegálne prichádzajúcich do Španielska v roku 2023 stúpol o viac ako 80 percent.



Teherán - Dva výbuchy v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kásema Solejmáního včera zabili najmenej 103 osôb a ďalších viac než 140 utrpelo zranenia. Išlo o najsmrtiacejší útok v dejinách Iránskej islamskej republiky. Európska únia rázne odsúdila tieto výbuchy.

Ľudia stoja pri mužovi, ktorý utrpel zranenia pri výbuchoch v iránskom meste Kermán pri hrobe generála Kássema Solejmáního na štvrté výročie jeho smrti v stredu 3. januára 2024.
Foto: TASR - AP


Brusel - Európska únia uvalila sankcie na najväčšieho svetového producenta diamantov, ruskú spoločnosť Alrosa a jej generálneho riaditeľa v rámci sankcií proti Moskve za vojnu na Ukrajine.



Moskva - Rusko a Ukrajina včera oznámili, že si vymenili zajatých vojakov.



Belehrad - Volebná komisia v Srbsku zverejnila oficiálne výsledky parlamentných a samosprávnych volieb zo 17. decembra. Víťazom parlamentných volieb sa stala vládnuca Srbská pokroková strana prezidenta Aleksandara Vučiča so ziskom 46,75 percenta hlasov pred proeurópskym opozičným zoskupením Srbsko proti násiliu s 23,66 percenta hlasov.



Auckland - Slovenská tenistka Viktória Hrunčáková s Kazaškou Annou Danilinovou postúpili už do semifinále štvorhry na turnaji WTA v novozélandskom Aucklande.



Paríž - Futbalisti Paríža St. Germain v základnej zostave s Milanom Škriniarom vyhrali francúzsky Superpohár. Kapitán slovenskej reprezentácie získal svoju prvú trofej v drese PSG.