Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Na vybudovanie nových kapacít materských škôl sú dostupné finančné prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti SR. Problémom je, že samosprávy je nutné žiadať a presviedčať, aby ich budovali. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).



Bratislava - Predseda SNS Andrej Danko začal zbierať podpisy na prezidentskú kandidatúru. Počas vianočných sviatkov sa vyzbieralo približne 10.000 podpisov. Tvrdí, že podpisy zbiera "skúšobne", ak by nastala patová situácia. Dodal, že svoju oficiálnu kandidatúru ešte neoznámil.

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko
Foto: TASR Jakub Kotian


Košice - Bývalý košický primátor a prezident SR Rudolf Schuster má od včera svoju pracovňu v Historickej radnici v Košiciach. Ako dar mu ju slávnostne odovzdali pri príležitosti jeho 90. narodenín.



Bratislava - Slovenská republika poskytne Ukrajine humanitárnu pomoc v celkovej hodnote 203.492 eur. Jej hmotnosť je 21 ton.



Vyšné Nemecké - Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa skončil nápor nákladnej dopravy spôsobený najmä blokádou niektorých hraničných priechodov Poľska s Ukrajinou. Príslušníci finančnej správy vybavujú nákladné vozidlá plynule v oboch smeroch.



Bratislava - Nesúhlas so zámerom zlúčiť Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín vyjadril nový vládny splnomocnenec pre národnostné menšiny Ákos Horony.



Bratislava - Rada slovenských exportérov v spolupráci s Eximbankou SR predstavila nový webový portál pre exportérov. Cieľom tohto projektu je zhromažďovanie relevantných informácií pre podnikateľov, ktorí obchodujú so zahraničím.



Bratislava - Rast slovenskej ekonomiky môže v tomto roku zrýchliť na 2 % z odhadovaného 1,1 % v minulom roku. Podporený bude spotrebou domácností vďaka rastu reálnych miezd, ako aj investičnou aktivitou najmä cez Plán obnovy. V závere roka môže pomôcť aj očakávané oživenie v zahraničných ekonomikách.



Bratislava - Sociálna poisťovňa vypláca poberateľom valorizované dôchodkové dávky o 3,6 %. Valorizácia sa týka starobných, predčasných starobných, vdovských, vdoveckých, invalidných, sirotských a sociálnych dôchodkov.



Dunajská Streda - Nové elektrobusy na troch linkách, nový grafikon a bezplatné cestovné, to sú novoročné zmeny v mestskej autobusovej doprave v Dunajskej Strede. Podľa primátora mesta Zoltána Hájosa je to krok, ktorým chceli obyvateľov prilákať z osobných áut do autobusov.



Káhira Teroristická organizácia Islamský štát včera vyzvala na útoky proti židom a kresťanom po celom svete ako odvetu za prebiehajúcu izraelskú vojenskú operáciu v Pásme Gazy.

- Militantná organizácia Islamský štát sa včera prihlásila k zodpovednosti za bombový útok v Iráne, ktorý si vyžiadal najmenej 84 obetí na životoch.



Washington - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken a šéfka francúzskej diplomacie Catherine Colonnová sa dohodli, že po útokoch v Libanone a Iráne budú pracovať na opatreniach, aby zabránili rozšíreniu konfliktu na Blízkom východe.



Washington Severná Kórea dodala Rusku balistické strely a odpaľovacie zariadenia použité počas nedávnych útokov na Ukrajinu, vyhlásil Biely dom.



Kodaň - Dánska kráľovná Margaréta II. sa včera v Kodani ukázala naposledy na verejnosti pred svojou plánovanou abdikáciou 14. januára. V Dánsku, ktoré je najstarším existujúcim kráľovstvom v Európe, došlo k dobrovoľnej abdikácii vládcu po prvýkrát za takmer 900 rokov.



Varšava - Poľskí poľnohospodári obnovili protest na hraničnom priechode s Ukrajinou Medyka-Šehyni. Odôvodnili to tým, že od poľskej vlády stále nedostali písomné garancie o splnení ich požiadaviek.



Minsk - Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko včera podpísal zákon, ktorý mu poskytuje doživotnú imunitu pred trestným stíhaním a znemožňuje opozičným lídrom žijúcim v zahraničí kandidovať v budúcich prezidentských voľbách.



Paríž - Zranenému kapitánovi slovenskej futbalovej reprezentácie Milanovi Škriniarovi hrozí niekoľkomesačná absencia. Stopér Paríža St. Germain si zranil členok v zápase o francúzsky Superpohár proti FC Toulouse a pravdepodobne ho čaká operácia.



Belehrad - Tenisti Srbska nastúpia vo februárovom kvalifikačnom dueli Davisovho pohára doma proti Slovensku bez Novaka Djokoviča. Líder svetového rebríčka má problémy s rukou a tak súboj na antuke v Kraljeve vynechá.