Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 9. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prvé kolo volieb prezidenta SR bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude v sobotu 6. apríla. Termín volieb oznámil včera predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).

- Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) oficiálne oznámi svoju kandidatúru na prezidenta 19. januára v Banskej Bystrici. Oznámiť to chce oficiálne až po tom, ako predsedníctvo strany Hlas-SD jeho rozhodnutie schváli.

- SNS ako historicky najstaršia národná strana by mala nominovať vlastného kandidáta do prezidentských volieb. Uviedol to podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Bola by podľa neho chyba, ak by ho SNS nemala.

- Europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany Slovenský patriot Miroslav Radačovský sa chce uchádzať o post prezidenta SR. O podpisy na kandidatúru plánuje požiadať desať poslancov SNS a päť poslancov z iných politických strán.



Bratislava - Predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) vyhlási voľbu sudcov Ústavného súdu SR pravdepodobne budúci týždeň. Ešte predtým sa má stretnúť v Košiciach s predsedom ÚS Ivanom Fiačanom.

Na snímke predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) počas rokovania 6. schôdze parlamentu 8. januára 2024 v Bratislave.
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR za KDH chcú opäť iniciovať odvolávanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu. Tvrdia, že polícia začala trestné stíhanie pre obraz komunistického predstaviteľa Che Guevaru, ktorý si umiestnil do svojej kancelárie.



Bratislava - Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS zvolali na štvrtok ďalšie protesty proti zámeru vlády zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. Konať sa budú v Bratislave na Námestí SNP, ako aj v ďalších mestách po Slovensku.



Bratislava - Vláda by mala dosiahnuť taký stav, aby ceny potravín na Slovensku neboli vyššie ako v krajinách s vyššími príjmami a dôchodkami obyvateľov. Vo zverejnenom videu s ministrom financií Ladislavom Kamenickým a ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom to na sociálnej sieti uviedol premiér Robert Fico (všetci Smer-SD). Fico vyzval Kamenického, aby na rokovanie vlády v čo najkratšom čase predložil novú správu o cenách potravín, aby mohli príslušné rezorty reagovať.



Bratislava - S odstrelom medveďov v intravilánoch obcí budú pomáhať policajti. Informovali o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Nový systém krízového riadenia chcú mať hotový do konca januára.

- Ministri zároveň informovali, že pripravia plán odstránenia sudov s toxickými PCB látkami, ktoré sú uskladnené na východe Slovenska. Predstavia ho na výjazdovom rokovaní vlády. Envirorezort by sa podľa Tarabu mal stať vlastníkom sudov. Vo februári vypíše výzvu na ich zneškodnenie.

Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas tlačovej konferencie k efektívnejšej spolupráci pri odhaľovaní environmentálnej kriminality medzi rezortami vnútra a životného prostredia, v Bratislave 8. januára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Mestskom súde Bratislava I. na bývalého predsedu Krajského súdu v Bratislave Ľ. S. Ten bol ešte v marci 2020 zadržaný v rámci akcie Búrka, v ktorej bolo viacero sudcov obvinených z korupcie a brania úplatkov.



Praha - Výskumníci z Fakulty elektrotechnickej Českého vysokého učenia technického vyvinuli systém, ktorý je pomocou umelej inteligencie schopný detegovať streľbu, určiť polohu strelca a tiež odhadnúť kaliber a typ použitej zbrane. Systém bude využiteľný jednak na vojenské účely, ale aj v školách, nemocniciach či mestskej zástavbe.



Paríž - Francúzska premiérka Elisabeth Borneová včera odstúpila po menej než dvoch rokoch vo funkcii. Prezident Emmanuel Macron jej demisiu prijal. Nového francúzskeho premiéra by mal vymenovať dnes predpoludním.



Brusel - Pre starnutie populácie, respektíve straty pracovnej sily, sa bude musieť zvýšiť legálna migrácia do krajín Európskej únie, a to o zhruba milión ľudí ročne. Vyhlásila to komisárka EÚ pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.



Bejrút - Izrael zabil včera vplyvného veliteľa šiitskeho hnutia Hizballáh pri útoku na juhu Libanonu.



Al-Salamiya - Slovenský pretekár Juraj Varga obsadil vo včerajšej 3. etape Rely Dakar tretiu priečku v kategórii štvorkoliek. Zároveň sa posunul na čelo celkovej klasifikácie. Ďalší Slovák Štefan Svitko skončil medzi motocyklami na ôsmom mieste a v celkovom poradí poskočil na 14. pozíciu.