Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 10. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 10. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Na Slovensku sa včera oficiálne začala volebná kampaň pred voľbou prezidenta. Termín na podanie kandidatúry uplynie 30. januára. Hlasovať v prezidentských voľbách sa dá len na území Slovenska. Prvé kolo volieb sa uskutoční v sobotu 23. marca.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


BratislavaDnes bude vládny kabinet rokovať o štátnej investičnej pomoci pre spoločnosť Kia Slovakia. Tá by mohla po schválení vládou dostať investičný stimul 29,95 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmov na rozšírenie kapacity existujúcej prevádzkarne priemyselnej výroby.



Bratislava - Minister spravodlivosti Boris Susko odmieta argumenty opozície a kritiku voči novele Trestného zákona. Znižovanie trestných sadzieb má podľa neho posilniť možnosti ukladania alternatívnych trestov. Minister trvá aj na dôvodnosti návrhu na skrátené legislatívne konanie pri novele.



Vysoké Tatry - Nové vedenie Ministerstva životného prostredia chce s aktívnou prípravou zonácie Tatranského národného parku začať v prvom štvrťroku. Nový návrh zonácie chcú pripraviť do konca roka 2025.



Bratislava - Ministerstvo vnútra má doplatiť vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry Štefanovi Mašinovi mzdu za druhú polovicu novembra 2023. Platobný rozkaz vydal Okresný súd Banská Bystrica. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Rezort vnútra zváži ďalšie právne kroky po doručení a preštudovaní platobného rozkazu.



Bratislava - V prvom polroku 2024 sa na území Slovenskej republiky plánuje 41 vojenských cvičení. Slovenskí vojaci by počas prvých šiestich mesiacov mali byť vyslaní na 72 cvičení v zahraničí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Najvyššiu dôveryhodnosť spomedzi politikov má predseda parlamentu a strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Dôveruje mu 37 percent, nedôveruje 53 percent ľudí. Najmenej dôveryhodným politikom je poslanec Národnej rady a šéf hnutia Slovensko Igor Matovič. Dôveruje mu sedem percent, naopak, nedôveruje 83 percent ľudí. Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK.

- Najdôveryhodnejšou národnou inštitúciou je Hasičský a záchranný zbor. Dôveruje mu 82 percent a nedôveruje osem percent ľudí.



Bratislava - Národný onkologický ústav v Bratislave má od včera nové komplexné endoskopické pracovisko na diagnostiku a liečbu nádorových ochorení pankreasu a žlčových ciest.



Bratislava - Najvyšší súd vrátil korupčnú kauzu exšéfa SNS a bývalého primátora Žiliny Jána S. späť na Špecializovaný trestný súd. Exšéf národniarov dostal pôvodne štvorročnú podmienku za zasahovanie do nezávislosti súdu.



Bratislava - Osoba obvinená z písania výhražných e-mailov základnej škole v Banskej Bystrici zostáva stíhaná vo väzbe. Najvyšší súd SR včera potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý vzal obvinenú do väzby pre obavu z možného pokračovania v trestnej činnosti.



Charleston - Prezident USA Joe Biden vyhlásil, že sa snaží presvedčiť Izrael, aby obmedzil počet svojich vojakov v palestínskom Pásme Gazy.



Tel Aviv - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken informoval, že Izrael súhlasil s novým plánom, podľa ktorého OSN vykoná na severe palestínskeho Pásma Gazy hodnotiacu misiu na posúdenie bezpečnosti návratu vysídlených Palestínčanov do ich domovov.



Dauha - Vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja vyzval moslimské krajiny, aby poskytli palestínskym militantom zbrane.



Bejrút - Pri útoku v južnom Libanone prišiel včera o život ďalší kľúčový príslušník šiitskej proiránskej militantnej strany Hizballáh.



Varšava– Spojené štáty dodali Poľsku v rámci programu spoločného financovania ďalších 29 tankov M1A1 Abrams a 79 vozidiel odolných proti mínam.



Ženeva - Organizácia Spojených národov odhaduje, že v dôsledku Ruskom vedenej vojny bude tento rok odkázaných na humanitárnu pomoc 14,6 milióna Ukrajincov, čo predstavuje približne 40 percent obyvateľstva krajiny.

Na archívnej snímke sú na Ukrajine vidieť ruiny domu zasiahnutého ruským raketovým útokom.
Foto: TASR/AP


Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vymenoval doterajšieho ministra školstva Gabriela Attala za nového premiéra. Vo veku 34 rokov sa Attal stal najmladším predsedom vlády v dejinách krajiny.



Hufuf - Slovenský pretekár Juraj Varga obsadil v dnešnej 4. etape Rely Dakar šieste miesto v kategórii štvorkoliek. Prišiel o post lídra celkovej klasifikácie, v celkovom hodnotení klesol na 4. pozíciu. Štefan Svitko skončil medzi motocyklami na 16. priečke a v celkovom poradí klesol o jedno miesto na 15. pozíciu.