Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 11. januára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 11. januára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Úrad špeciálnej prokuratúry mal k dispozícii informácie k podozreniam voči opozičnému poslancovi Igorovi Matovičovi (hnutie Slovensko) a jeho manželke a nekonal. Poukázal na to premiér Robert Fico spolu s poslancom parlamentu Tiborom Gašparom (obaja Smer-SD).

- Líder hnutia Slovensko Igor Matovič odmietol, že by on a jeho rodina spáchali daňové podvody. Odmieta útoky na jeho manželku. Avizuje preto trestné oznámenie.



Bratislava - Údaje o kandidátoch vo voľbách by sa mohli spracovávať pomocou elektronického registra. Elektronické spracovanie údajov z kandidátnych listín by malo pomôcť odstrániť chybovosť na zoznamoch zaregistrovaných kandidátov aj na hlasovacích lístkoch. Včera to schválila vláda.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Bratislava - Slovensko je pripravené odsúdiť presun zbraní medzi medzi Ruskom a Severnou Kóreou po predložení relevantných dôkazov. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) v súvislosti so spoločným vyhlásením o odsúdení tohto činu, pod ktoré sa podpísalo 48 krajín vrátane všetkých krajín Európskej únie okrem Slovenska a Maďarska.

- Premiér Robert Fico ocenil suverénny postoj ministra zahraničných vecí Juraja Blanára. Poznamenal, že na Slovensku sa skončila éra lacného pritakávania na všetko a bude sa správať ako suverénna krajina.

- Poslanec Národnej rady SR a podpredseda Progresívneho Slovenska Tomáš Valášek iniciuje zvolanie mimoriadneho zahraničného výboru. Kritizuje šéfa slovenskej diplomacie Juraja Blanára (Smer-SD), že sa Slovensko nepridalo k vyhláseniu 48 krajín, ktoré odsúdili presun zbraní medzi Ruskom a Severnou Kóreou.



Bratislava - O novele tzv. kompetenčného zákona, ktorý vrátila parlamentu prezidentka Zuzana Čaputová, budú poslanci Národnej rady SR rokovať zajtra. Poslanci rozhodli o tom, že rozprava k tomuto bodu bude trvať 12 hodín.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) potvrdil zámer reorganizácie Národnej kriminálnej agentúry. Garantoval, že všetky závažné kriminálne činy sa budú prešetrovať, či už na NAKA alebo inom útvare.

- Poslanec Juraj Krúpa (SaS) žiada zvolanie mimoriadneho zasadnutia parlamentného brannobezpečnostného výboru. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) má na ňom vysvetliť plány týkajúce sa reorganizácie polície, hlavne Národnej kriminálnej agentúry.



Bratislava - Návrhy kandidátov na prezidenta SR možno odovzdať do 30. januára. Treba ich podávať predsedovi Národnej rady SR Petrovi Pellegrinimu (Hlas-SD).

Na archívnej snímke predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD).
Foto: TASR Jakub Kotian


Bratislava - Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) a šéfka rezortu hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) chcú ísť pre odpredaj košického U. S. Steel do Japonska. Minister sa obáva najmä prepadnutia 600 miliónov eur, ktoré envirorezort ponúkol firme v rámci dekarbonizačnej schémy.



Bratislava - Opozičná SaS podáva návrh na odvolanie Tibora Gašpara (Smer-SD) z postu predsedu Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť.

- Poslanci Národnej rady SR za KDH podali návrh na odvolanie Ľuboša Blahu (Smer-SD) z postu podpredsedu parlamentu.



Bratislava - Advokáta Adama P., obžalovaného v kauze vraždy študenta Daniela Tupého, prepustili z väzby na slobodu. Súd prijal peňažnú záruku, obžalovaný musí nosiť monitorovací náramok na kontrolu pohybu.



Bratislava - Vysoké školy budú musieť zavádzať nové bezpečnostné pravidlá. Ministerstvo školstva im v tom pomôže.



Washington - Americká spoločnosť Lockheed Martin dodala Slovensku prvé dve stíhačky typu F-16. Slovensku celkovo dodá 14 stíhačiek.



Manáma - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás je odhodlaný zreformovať Palestínsku samosprávu spôsobom, ktorý môže pod jej vedením "opätovne zjednotiť" Gazu a okupovaný Západný breh Jordánu. Uviedol to americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v stredu 10. januára 2024 pri svojom odlete do Tel Avivu prihovoril médiám v meste Manama v Bahrajne.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Jedenásť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku, ktorý včera večer zasiahol hotel v centre ukrajinského mesta Charkov.



Vilnius - Ukrajina nie je pod žiadnym nátlakom zo strany svojich spojencov, aby prestala bojovať proti Rusku, uviedol počas návštevy litovskej metropoly Vilnius ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Melbourne - Slovenský tenista Lukáš Klein postúpil do finále kvalifikácie dvojhry na grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne. V druhom kole zdolal Američana Denisa Kudlu 6:3, 6:7, 6:4.



Bratislava - Slovenská skeetarka Danka Barteková skončila druhá v ankete o svetovú strelkyňu roka 2023.