Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 2. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 2. februára 2024 - 5.45 h.



Brusel - Lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur.

- Najvýznamnejším výsledkom mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli je dohoda o revízii dlhodobého rozpočtu EÚ. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico. Pripomenul, že hoci najvyššia suma ide ako balík finančnej pomoci pre Ukrajinu, 14,6 miliardy eur zostalo pre priority, ktoré sú v záujme občanov EÚ, ako je napríklad migrácia.

- Včerajší mimoriadny summit EÚ v Bruseli bol veľmi "skúpy" k situácii na Blízkom východe. Upozornil na to predseda vlády SR Robert Fico. Podľa jeho slov ide o "dvojitý meter" EÚ, ktorá ináč vníma vojnu na Ukrajine a ináč konflikt v Pásme Gazy.

Na snímke sprava slovenský premiér Robert Fico, slovinský premiér Robert Golob a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič sa rozprávajú počas summitu EÚ 1. februára 2024 v Bruseli.
Foto: TASR/AP


San Francisco - Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa presunula včera z Kanady do USA. V San Franciscu dnes otvorí biznis fórum a spolu s podnikateľskou delegáciou navštívi v Silicon Valley centrálu spoločnosti Google .



Bratislava - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu januára tohto roka schodok vo výške 93,2 milióna eur. Hospodárenia štátu sa tak medziročne zhoršilo o 152,8 milióna eur. Informovalo o tom Ministerstvo financií SR.



Dražkovce - Asociácia nemocníc Slovenska nebude mať v prípade neúspešných utorkových (6. 2.) rokovaní so zdravotnými poisťovňami financie na platy pre zamestnancov. Dôvodom je podľa prezidenta asociácie Mariána Petka stále chýbajúca vyhláška o programovom rozpočtovaní.

- Nemocnice sa nemusia obávať nedostatku financií pre programovú vyhlášku týkajúcu sa plánu prerozdelenia financií pre zdravotníctvo na tento rok. Deklarovalo to Ministerstvo zdravotníctva SR s tým, že ju v čo najkratšom čase predkladá do medzirezortného pripomienkového konania.



Bratislava - V štátnom rozpočte sú podľa ministra školstva Tomáša Druckera zabezpečené príplatky pre učiteľov na rok 2024. S partnermi chce rokovať o tom, pre koho sú férové. Predseda Odborového zväzu školstva Pavel Ondek pre TASR uviedol, že zatiaľ sa hovorí iba o Bratislavskom kraji.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR chce rokovať s USA, či by sa zľava na vrtuľníky Viper dala preniesť alebo rozložiť napríklad na kúpu systému protivzdušnej obrany Patriot ako súčasť komplexnej ochrany vzdušného priestoru SR.



Bratislava - O pomoc vo forme príspevku na zvýšenú splátku hypotéky požiadalo za január takmer 10.000 ľudí. Minister práce Erik Tomáš o tom včera informoval v TV Joj.

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bratislava - Situácia so sekundárnou tranzitnou migráciou sa upokojuje. Ministerstvo vnútra SR za január eviduje 66 osôb, ktoré sa na Slovensku nachádzajú s neoprávneným pobytom.



Bratislava - Tisíce ľudí po celom Slovensku sa včera opäť zišli na protivládnych protestoch proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a zmenám v Trestnom zákone. V zahraničí vyšli Slováci do ulíc napríklad v Bruseli, Prahe, Brne, Paríži alebo Krakove.

- V Bratislave sa včera konalo aj zhromaždenie občanov na podporu ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).



Rím – Európska únia sa dopustila omylov, keď v snahe znížiť množstvo emisií skleníkových plynov prinútila farmárov nechať rok ležať svoje polia úhorom, vpustila na trh lacné ukrajinské produkty a prijala ďalšie opatrenia penalizujúce poľnohospodársky sektor. Vyhlásila to po summite Európskej rady talianska premiérka Giorgia Meloniová.



Bratislava - Slovenskí farmári sú pripravení spolu s partnermi z krajín V4 pridať sa k protestom európskych kolegov proti nedostatkom súčasnej Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Na snímke traktory na diaľnici severne od Paríža.
Foto: TASR/AP


Varšava - Poľský premiér Donald Tusk, ktorý sa funkcie ujal v decembri, včera pripustil možnosť usporiadania predčasných parlamentných volieb v prípade, ak bude do vládnutia zasahovať prezident Andrzej Duda.



Kyjev - Ukrajina sa musí prispôsobiť zmenšeniu vojenskej pomoci od svojich kľúčových spojencov a ešte viac sa sústrediť na technológie, ak má vyhrať vojnu s Ruskom. Uviedol to hlavný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj pre americkú televíziu CNN.



Washington - Palestínske hnutie Hamas predbežne schvaľuje návrh na ukončenie bojov v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. Sprostredkovatelia navrhli šesťtýždňovú prestávku vo vojne a výmenu rukojemníkov v Pásme Gazy za väzňov v Izraeli.