Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 8. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 8. februára 2024 - 5.45 h.



Košice - Ústavný súd SR posúdi ústavnosť časti tzv. kompetenčného zákona účinného od 1. februára. Na včerajšom zasadaní pléna súd prijal podanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie v celom rozsahu, nevyhovel však jej návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by mali o novele Trestného zákona rozhodnúť zrejme dnes. Ráno by mal v záverečnom slove pokračovať minister spravodlivosti Boris Susko.

- Tisíce ľudí prišli včera podvečer protestovať pred budovu Národnej rady SR proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a zmenám v Trestnom zákone. Zhromaždenie zorganizovali opozičné parlamentné subjekty Progresívne Slovensko, SaS a KDH.

Na snímke ľudia počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry pred Národnou radou SR v Bratislave v stredu 7. februára 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Strategická komunikácia Slovenska by mala byť po novom výlučne v rukách štátu. Mimovládne organizácie by ju už riešiť nemali. Úrad vlády SR novú koncepciu strategickej komunikácie zaradil do medzinárodného pripomienkového konania.



Bratislava - Zdravotné poisťovne a Asociácia nemocníc Slovenska sa predbežne dohodli na zvýšení zdrojov. Majú slúžiť na krytie zvýšených miezd zdravotníkov.

- Ministerstvo zdravotníctva SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania programovú vyhlášku týkajúcu sa plánu prerozdelenia financií pre zdravotníctvo na tento rok.



Bratislava - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny spúšťa nový projekt v oblasti opatrovateľskej služby. Celkovo bude stáť 100 miliónov eur a má pomôcť takmer 13.000 ľuďom.



Bratislava - Rozpočet verejnej správy na roky 2024 - 2026 nemá ambíciu výraznejšie znížiť jeden z historicky najvyšších deficitov slovenských verejných financií. Podľa odhadov Národnej banky Slovenska by dokonca malo dôjsť tento rok k medziročnému nárastu deficitu o 0,8 % hrubého domáceho produktu.



Bratislava - Na Slovensku je v obchodných reťazcoch 40 % domácich potravín, v Maďarsku je to až 80 %. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč po jeho pracovnej ceste v Budapešti.



Bratislava - Magistrát hlavného mesta má pripomienky k zámeru vybudovania spaľovne odpadu v areáli bratislavskej rafinérie Slovnaft. Doposiaľ mesto nevydalo záväzné stanovisko k investičnej činnosti.



Košice - Český expremiér Andrej Babiš neuspel so sťažnosťou na Ústavnom súde Slovenskej republiky v kauze jeho evidencie vo zväzkoch komunistickej Štátnej bezpečnosti.



Budapešť - Európska komisia včera zaslala Maďarsku formálne upozornenie, ktorým začala právne konanie pre porušenie práva Európskej únie. Komisia tak urobila po dôkladnom vyhodnotení maďarského zákona o ochrane národnej suverenity prijatého v decembri.

- Maďarská vláda si stojí za zákonom o ochrane národnej suverenity.



Kyjev - Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba včera naliehal na Európsku úniu, aby navýšila dodávky delostreleckej munície, ktorú Kyjev podľa vlastných vyjadrení zúfalo potrebuje na obranu frontovej línie proti Rusku.



Washington - Republikáni v americkom Senáte odmietli balík v hodnote 118 miliárd dolárov, ktorý spájal pomoc pre Ukrajinu a Izrael so zavedením prísnejších opatrení na hraniciach s Mexikom.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada, aby boli zmrazené ruské aktíva prevedené Kyjevu, ktorý už takmer dva roky odoláva ruskej agresii.



Jeruzalem - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavky palestínskeho militantného hnutia Hamas, ktorými podmienilo svoj súhlas s dohodou o prímerí a prepustení rukojemníkov. Izraelské jednotky zároveň podľa neho dostali rozkaz pripraviť sa na operáciu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.



Káhira - Egypt a Katar organizujú nové kolo rokovaní, ktoré sa začne v Káhire dnes. Cieľom je dosiahnuť "pokoj" v Gaze a výmenu väzňov a rukojemníkov.



New York - Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že svet vstupuje do doby chaosu a Bezpečnostná rada, v ktorej vládne hlboký rozkol, nedokáže riešiť kritické problémy, akým je napríklad vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.



Zvolen - Slovenskí hokejoví reprezentanti zdolali vo včerajšom prípravnom stretnutí dvojzápasu vo Zvolene výber Nemecka 5:2.



Dauha - Slovenské akvabely Lea Anna Krajčovičová a Chiara Dikyová obsadili na MS v Dauhe 18. miesto vo voľnej zostave dvojíc.