Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 9. februára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR včera schválili novelu Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti. Úrad špeciálnej prokuratúry sa má zrušiť, skrátia sa premlčacie lehoty a upravia sa trestné sadzby pri viacerých skutkoch. Kauzy, ktoré rieši ÚŠP, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť.

- Ľudia včera opäť vyšli do ulíc po celom Slovensku i v zahraničí, aby protestovali proti krokom vlády.

Na snímke poslanci Národnej rady (NR) SR hlasuje v rokovacej sále počas 9. schôdze Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Dvaja náhradníci na uprázdnené mandáty poslancov parlamentu včera zložili poslanecký sľub a ujali sa mandátov. Martina Nemkyho zo Smeru-SD vymenil Richard Glück. Richard Dubovický zas nahradil Tomáša Hellebrandta z klubu Progresívne Slovensko.

- Bývalý opozičný poslanec parlamentu Tomáš Hellebrandt z Progresívneho Slovenska nevie o trestnom oznámení na jeho osobu v súvislosti s pobytom v žilinskej nemocnici. Priblížil, že politickú zodpovednosť vyvodil preto, lebo lekárom neohlásil svoju zdravotnú diagnózu, čo bola chyba. Považuje však za zarážajúce, že informáciou o trestnom oznámení disponuje premiér Robert Fico.



Bratislava - Zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom. To sú hlavné ciele návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý pripravilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predkladá ho do medzirezortného pripomienkového konania. Predstavitelia samospráv oceňujú túto novelu.



Bratislava - Európska komisia pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o vyše 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť. Informovala o tom opozičná strana Progresívne Slovensko.

- Európska komisia pri pláne obnovy pozastavila hodnotenie platby vo štvrtej žiadosti a nie samotnú platbu. Nie je to nič neštandardné. Pre TASR to uviedol vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec.



Bratislava - Železničná doprava na západnom Slovensku môže v najbližšom období výrazne meškať. Dôvodom je výrazný nedostatok zamestnancov. Dôvodom sú podľa odborárov nevyhovujúce pracovné podmienky a nízke mzdy.



Kyjev - Hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného odvolali z funkcie. Vo funkcii ho nahradí doterajší veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj.



Washington - Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že poraziť Rusko na Ukrajine je "nemožné" a že NATO musí akceptovať územné zisky Ruska na Ukrajine. Putin to uviedol v rozhovore pre amerického moderátora talkshow Tuckera Carlsona, ktorý bol jeho prvým s americkým novinárom odvtedy, ako ruská armáda pred takmer dvoma rokmi rozpútala vojnu na Ukrajine.

Na snímke, ktorú zverejnila tlačová agentúra Sputnik v piatok 9. februára 2024, ruský prezident Vladimir Putin gestikuluje počas rozhovoru s bývalým moderátorom Fox News Tuckerom Carlsonom v Kremli v Moskve v utorok 6. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - Rusko a Ukrajina si včera vymenili po 100 vojnových zajatcoch. Výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty.



Washington - Americkí senátori včera hlasovali v prospech zváženia balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael za 95 miliárd dolárov.



Ženeva - Pokračujúce ničenie všetkých budov pozdĺž hraníc v Gaze, ktoré vykonáva Izrael so zámerom vytvoriť nárazníkovú zónu, je vojnovým zločinom. Vyhlásil to vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk.



Washington - Súčasný americký prezident Joe Biden si úmyselne ponechal prísne tajné dokumenty aj po tom, čo skončilo jeho funkčné obdobie ako viceprezidenta v administratíve Baracka Obamu. Vyhlásil to osobitný vyšetrovateľ Robert Hur, podľa ktorého by však nebolo opodstatnené začať vo veci trestné stíhanie.

- Vysokopostavení predstavitelia Republikánskej strany v americkej Snemovni reprezentantov vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom prezidenta USA Joea Bidena označili za nespôsobilého zastávať úrad hlavy štátu.

- Americký prezident Joe Biden sa ohradil voči tvrdeniam, že má problém s pamäťou, a odmietol aj obavy amerických občanov, ktoré sa týkajú jeho veku a schopnosti zastávať prezidentský úrad.



Zvolen - Slovenská hokejová reprezentácia uspela nad Nemeckom aj vo včerajšom prípravnom stretnutí vo Zvolene. Mužstvo Craiga Ramsayho zvíťazilo nad Nemcami 4:3 po predĺžení.



Ženeva - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa vo Švajčiarsku zotavuje po operácii zraneného pravého kolena. Tri dni po nej sa cíti každým dňom lepšie.



Jakuszyce - Slovenská biatlonistka Ema Kapustová obsadila 6. miesto vo vytrvalostných pretekoch na ME juniorov v poľskom stredisku Jakuszyce.