Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 12. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 12. februára 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Poslanci Národnej rady SR by sa mali zísť opäť dnes na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Rokovanie iniciovala opozícia.

- Rokovať o odvolaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej sa dnes nebude, parlament nebude uznášaniaschopný. V TV Markíza to uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS). Na pôde zákonodarného zboru sa návrhom budú zaoberať v inom termíne.

Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR v Bratislave 14. novembra 2023.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Ak prezidentka Zuzana Čaputová bude vetovať novelu Trestného zákona v ustanoveniach, ktoré sa týkajú násilných trestných činov, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok predpokladá, že koalícia neodmietne urobiť zmeny. Uviedol to v diskusnej relácii televízie TA3. Jeho oponent v diskusii a poslanec parlamentu za SaS Juraj Krúpa počká, aký postup zvolí hlava štátu. Predpokladá, že sa obráti na ústavný súd, rovnako sa tento krok chystá urobiť aj opozícia.



Bratislava - Ak by predvolebné prieskumy kontinuálne naznačovali, že Andrej Danko nie je najpreferovanejším z ponuky národno-konzervatívnych kandidátov, nemožno vylúčiť, že niekoľko dní pred prvým kolom voľby prezidenta sa kandidatúry vzdá a SNS svojim voličom odporučí iného kandidáta. V TV Markíza to uviedol predseda parlamentného výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).



Bratislava - Koaličná Slovenská národná strana vyzýva hlavného hygienika Slovenskej republiky Jána Mikasa, aby bezodkladne odstúpil zo svojej funkcie.

- Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa nebude brániť prešetrovaniu manažmentu pandémie COVID-19. V danej súvislosti poskytol plnú súčinnosť Generálnej prokuratúre SR aj Najvyššiemu kontrolnému úradu SR. Uviedol to pre TASR.



Bratislava – Cez víkend sa začala volebná kampaň pre voľby do Európskeho parlamentu. Voľby do EP budú na Slovensku 8. júna. Slováci budú voliť 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

Európsky parlament v Štrasburgu.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Zväz obchodu SR konštatuje, že stúpa počet krádeží tovaru v maloobchodných predajniach. Narastajúci počet krádeži lacnejšieho tovaru má sociálny kontext, a to najmä v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti a v oblastiach s početnou marginalizovanou skupinou obyvateľstva.



Budapešť - Maďarská prezidentka Katalin Nováková v sobotu odstúpila z funkcie hlavy štátu. Urobila tak v súvislosti s kauzou amnestie muža odsúdeného za utajovanie prípadu sexuálneho zneužívania v detskom domove.

- Maďarsko bude mať nového prezidenta v marci. Vyhlásil to včera predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kovács.

Na snímke prezidentka Maďarska Katalin Nováková počas spoločnej tlačovej konferencie prezidentov B9 v rámci summitu prezidentov krajín Bukureštskej deviatky (B9) v utorok 6. júna 2023 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann


Gaza — Najmenej 52 mŕtvych si v noci na dnes vyžiadala vlna leteckých útokov izraelskej armády na mesto Rafah ležiace na juhu Pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom.



Washington - Členovia NATO, ktorí si neplnia svoje finančné povinnosti, sa nebudú môcť spoliehať na ochranu Aliance pred Ruskom, ak sa americkým prezidentom stane Donald Trump. Vyplýva to z vyhlásení amerického exprezidenta.

- Predseda Európskej rady Charles Michel označil slová Trumpa voči spojencom NATO za "bezohľadné".

- Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg varoval pred vyhláseniami, ktoré podkopávajú bezpečnosť NATO.

Republikánsky kandidát na post amerického prezidenta a bývalý prezident USA Donald Trump sa usmieva na pódiu na republikánskom nominačnom zhromaždení v Las Vegas, v americkom štáte Nevada vo štvrtok 8. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Washington — Americký minister obrany Lloyd Austin odovzdal včera výkon svojich povinností námestníčke Kathleen Hicksovej. Urobil tak krátko po tom, čo ho previezli do nemocnice.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval Olexandra Pavľuka, bývalého prvého námestníka ministra obrany, za nového veliteľa pozemných síl ukrajinskej armády.



Washington - Americký Senát v kľúčovom hlasovaní včera večer podporil balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael. Jeho konečné schválenie senátormi sa očakáva v najbližších dňoch.

Tbilisi - Slovenská karatistka Michaela Čukanová sa stala majsterkou Európy v kata v kategórii do 21 rokov.



Jakuszyce - Slovenská biatlonistka Ema Kapustová obsadila v pretekoch s masovým štartom na 9 km na juniorských ME v poľských Jakuszyciach 3. miesto.



Kluž - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková spoločne s Britkou Harriet Dartovou neuspeli vo finále štvorhry na turnaji WTA v Kluži.



Rabat - Slovenská strelkyňa Danka Barteková obsadila konečnú 11. priečku v skeete na podujatí Svetového pohára v marockom Rabate.