Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 15. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 15. februára 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová oznámi svoj ďalší postup týkajúci sa novely Trestného zákona do konca týždňa. Hlava štátu po schválení novely v parlamente avizovala, že zváži všetky ďalšie možnosti svojho postupu, aby nenadobudla účinnosť.



Bratislava - Štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Pavol Gašpar by sa mal stať novým riaditeľom Slovenskej informačnej služby. Včera to schválila vláda.

- Pre prezidentku Zuzanu Čaputovú nie je podľa stanoviska Prezidentského paláca zmena vo vedení SIS nateraz taká prioritná, aby sa ňou musela v najbližšom čase zaoberať.

- Premiér Robert Fico hlavu štátu za tento postoj kritizoval. Pripomenul viaceré aktuálne bezpečnostné výzvy.

- Opozičné strany nomináciu Pavla Gašpara namietajú, tvrdia, že nemá na funkciu odborné skúsenosti ani predpoklady.

Na snímke štátny tajomník ministerstva spravodlivosti (MS) SR Pavol Gašpar.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - O prezidentský palác zabojuje vo voľbách celkovo desať kandidátov. Ich kandidatúru oficiálne prijal predseda parlamentu.



Bratislava - Verejnosť nepríde o žiadne právo pri posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Po rokovaní vlády to uviedol minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v súvislosti s návrhom novely zákona o EIA, ktorá je aktuálne v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Novou hlavnou hygieničkou sa od dnes stane Tatiana Červeňová. Vo funkcii nahradí Jána Mikasa.



Bratislava - KDH vyzýva premiéra Roberta Fica, aby zvolal okrúhly stôl so všetkými relevantnými politickými stranami k novej univerzitnej nemocnici v Bratislave.



Bratislava - Únia miest Slovenska apeluje na štát, aby sa začali riešiť problémy mestských polícií, najmä ich financovanie. Považuje ich za dôležitú súčasť bezpečnosti obyvateľov v mestách, ktorá sa však zhoršuje.



Bratislava - Slovensko má nadmerný počet exekútorov, pričom veľa z nich nepracuje efektívne. Upozornila na to Asociácia slovenských inkasných spoločností. Slovenská komora exekútorov sa voči tomuto tvrdeniu ohradila.



Bratislava - Zdravotné poisťovne boli ku koncu minulého roka v zisku. Najväčší zisk vykázala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, a to 17,2 milióna eur.



Bratislava - Polícia v súvislosti s utorkovým zásahom na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave obvinila 22-ročnú Lauru D. Čelí obvineniu z trestného činu šírenia poplašnej správy.

Na snímke príslušník polície pred budovou Fakulty managementu a Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského na Odbojárov 10 v Bratislave 13. februára 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - V rodinách založených manželstvom žilo v roku 2021 na Slovensku 53 percent populácie. Predstavuje to 2,9 milióna obyvateľov. Vyplýva to z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021.



Bratislava - Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných nápojových obalov.



Praha - Mestský súd v Prahe vyniesol verdikt, ktorým opäť oslobodil českého expremiéra a predsedu hnutia ANO Andreja Babiša v dotačnej kauze Farmy Čapí hnízdo spod obžaloby.

Na snímke sprava obhajca českého expremiéra Andreja Babiša Eduard Bruna, vedľa neho Andrej Babiš a jeho ďalší obhajca Michael Bartončík na Mestskom súde v Prahe pri opätovnom pojednávaní kauzy Čapí hnízdo. Praha, 14. februára 2024.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Brusel - Osemnásť z 31 členských štátov Severoatlantickej aliancie je v roku 2024 pripravených splniť cieľ výdavkov na obranu vo výške dvoch percent hrubého domáceho produktu. Vyhlásil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon o konfiškácii majetku osôb odsúdených za vyjadrenia proti vojne rozpútanej Ruskom na Ukrajine.



Washington - Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia, pritom obrovský balík americkej vojenskej pomoci stále blokujú v Kongrese republikáni. Včera to vyhlásil vplyvný poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.



Washington – Spojené štáty čelia "vážnej hrozbe pre národnú bezpečnosť", upozornili včera viacerí americkí predstavitelia. Podľa niektorých médií sa týka vojenského potenciálu Ruska. Rusko podľa nich vyvíja kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin označil súčasného amerického prezidenta Joea Bidena za "predvídateľnejšieho", než je Donald Trump. Zároveň uviedol, že Kremeľ je pripravený spolupracovať s kýmkoľvek, kto vyhrá novembrové prezidentské voľby v USA.



Madrid - Španielsko a Írsko požiadali Európsku úniu, aby urýchlene preverila, či Izrael pri vojenskej operácii v Pásme Gazy koná v súlade so záväzkami v oblasti ľudských práv, ktoré vyplývajú z asociačnej dohody s EÚ z roku 2000.



Brusel - Spoločnosti v Rumunsku a Maďarsku platia najvyššie ceny za energie v rámci Európskej únie.