Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 23. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 23. februára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Premiér Robert Fico počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady vyhlásil, že do niekoľkých dní bude vyriešená otázka Slovenskej informačnej služby a bude mať riadne vedenie.

- Prezidentka Zuzana Čaputová nemá informáciu, o akom pláne v súvislosti so Slovenskou informačnou službou hovorí premiér Robert Fico.

- O zmene štatútu Slovenskej informačnej služby má v utorok na budúci týždeň mimoriadne rokovať Osobitný kontrolný výbor Národnej rady na kontrolu činnosti SIS.

- Zmenou štatútu SIS nemeníme žiadne kompetencie prezidentky. Vyhlásil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v súvislosti s úvahami o možnom riešení otázky vedenia tajnej služby zmenou jej štatútu.



Bratislava - Jednostranné zvýhodnenie Ukrajiny má vážne ekonomické vplyvy na Slovenskú republiku, osobitne v oblasti poľnohospodárstva. Pre slovenskú vládu je jedinou cestou pokračovať v realizácii zákazu dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico.



Bratislava - Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha počas včerajších protestov poľnohospodárov vyšlo na celom Slovensku do ulíc viac ako 2200 traktorov a 4000 poľnohospodárov.

Na snímke kolóna traktorov na Šancovej ulici v Bratislave počas celoslovenského protestu farmárov vo štvrtok 22. februára 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie doby. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú včera odsúhlasila vláda. Zároveň navrhuje parlamentu schváliť úpravu v skrátenom legislatívnom konaní.



Košice - Oslobodzujúci rozsudok pre desať policajtov v kauze šikanovania rómskych chlapcov vyniesol včera opätovne Mestský súd Košice. Stalo sa tak v obnovenom konaní po tom, ako Ústavný súd SR predchádzajúci právoplatný oslobodzujúci rozsudok zrušil.



Bratislava - Voliči môžu požiadať o hlasovací preukaz naraz pre obe kolá prezidentských volieb. Môžu s ním voliť kdekoľvek na Slovensku. Cez e-mail sa dá oň požiadať pre prvé kolo do 4. marca.



Holčíkovce - Východné Slovensko zasiahlo včera zemetrasenie. Išlo o dotrasy minuloročného októbrového zemetrasenia. Otrasy pocítili ľudia v okresoch Vranov nad Topľou a Humenné.

- Ministerstvo práce je pripravené poskytnúť pomoc ľuďom zasiahnutých včerajším zemetrasením na východe Slovenska.



Brusel - Európska únia od 15. marca zruší sankcie voči Slovákovi Jozefovi Hambálkovi, európskemu šéfovi ruského nacionalistického motorkárskeho klubu Noční vlci.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu z Výboru pre kontrolu rozpočtu včera diskutovali s predstaviteľmi Európskej komisie o právnom štáte na Slovensku a ochrane prostriedkov EÚ. Exekutíva Únie vedie dialóg so slovenskou stranou a snaží sa zabrániť situácii, ktorá by viedla k zastaveniu finančných tokov.



Londýn - Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel prirodzenou smrťou. Píše sa to v lekárskej správe, o ktorej informovala Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

- Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) trvá na tom, aby sa pohreb opozičného politika Alexeja Navaľného konal "výhradne v kruhu rodiny".



Washington - Americký prezident Joe Biden podporuje kandidatúru holandského premiéra Marka Rutteho na post generálneho tajomníka NATO. Rovnaký postoj k Rutteho kandidatúre zastáva aj Spojené kráľovstvo a nemecký kancelár Olaf Scholz.



Berlín - Nemecký parlament zamietol návrh opozície dodať Ukrajine riadené strely Taurus.



Varšava - Poľsko preklasifikuje hraničné priechody s Ukrajinou na objekty "kritickej infraštruktúry". Varšava tak chce zaistiť, že sa na Ukrajinu dostane bez omeškania vojenská i humanitárna pomoc.



Budapešť - Blok vládnych strán Fidesz-KDNP nominuje na post nového prezidenta Maďarska predsedu Ústavného súdu Tamása Sulyoka.



Brusel - Sídlom nového Úradu EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu bude nemecké mesto Frankfurt, rozhodli zástupcovia Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ.



Rio de Janeiro - Ekonomicky najvyspelejšie krajiny sveta združené v skupine G20 podporujú riešenie medzi Izraelom a Palestínčanmi v podobe vytvorenia dvoch samostatných štátov.



Houston - Komerčný lunárny modul Nova-C americkej súkromnej spoločnosti Intuitive Machines pristál na povrchu Mesiaca a vyslal odtiaľ signál.

Na snímke poskytnutej spoločnosťou Intuitive Machines je jej lunárny modul Odysseus nad blízkou stranou Mesiaca po navedení na obežnú dráhu Mesiaca v stredu 21. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Bratislava - Futbalisti Slovana Bratislava vypadli v play off o osemfinále Európskej konferenčnej ligy. Vo včerajšom odvetnom zápase o osemfinále prehrali so Sturmom Graz 0:1.