Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 26. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 26. februára 2024 - 5.45 h.

Bratislava - Premiér Robert Fico zvolal na dnes ráno bezpečnostnú radu a vládu, rokovať chce aj s koaličnými partnermi. Urobil tak v súvislosti s plánovaným stretnutím partnerov z Európskej únie a NATO v Paríži, kde by sa malo diskutovať o situácii na Ukrajine. Uviedol, že urobí všetko pre to, aby zabránil priamej účasti slovenských vojakov vo vojne, aj keby ho to malo stáť funkciu premiéra.



Bratislava - Premiér Robert Fico deklaroval, že zmenu vedenia Slovenskej informačnej služby vyrieši zákonne a demokraticky. Postup viac nešpecifikoval. Urobil tak v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

- Polícia by mala vyšetriť aj ďalšie verzie týkajúce sa vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy pri príležitosti nedávneho šiesteho výročia vraždy. Skonštatoval tiež, že vražda bola poprava, a odmieta zneužívanie smrti mladých ľudí na politické ciele.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia pre médiá v rámci prijatia v Berlíne u nemeckého kancelára Olafa Scholza 24. januára 2024.
Foto: TASR Martin Baumann


Bratislava - Vláda má právo mať svojho nominanta vo vedení Slovenskej informačnej služby, našli sme riešenie. Vyhlásil to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusnej relácii TV Markíza. Líder SaS Richard Sulík považuje riešenie vedenia SIS cez zmenu jej štatútu za obchádzanie zákona.



Bratislava - Predseda SNS Andrej Danko by mohol podporiť Štefana Harabina v prezidentských voľbách v prípade, že by Harabin podporil SNS v eurovoľbách. Vie si to predstaviť minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). Komunikáciu Danka s Harabinom potvrdil v diskusnej relácii TV Markíza.



Bratislava - Prezidentské voľby by vo februári vyhral predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini so ziskom 54,9 percenta. Druhý by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, získal by 45,1 percenta hlasov voličov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.



Bratislava - Kandidátku Maďarskej aliancie do eurovolieb povedie József Berényi.



Prešov - Mesto Prešov sa uchádza o titul Európskeho mesta športu 2025. Rok 2025 považuje radnica za ideálny na kandidatúru, pretože vtedy bude mesto hostiť Majstrovstvá Európy vo futbale hráčov do 21 rokov.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes hostí medzinárodnú konferenciu na podporu Ukrajiny. Podľa Paríža bude cieľom preskúmať všetky možnosti, ako túto krajinu podporovať efektívne.

Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Víťazstvo Ukrajiny v konflikte s Ruskom závisí od podpory krajín Západu, uviedol včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Takisto vyjadril presvedčenie, že americký Kongres schváli dôležitý balík pomoci pre jeho krajinu.



Kyjev - Vo vojne s Ruskom zomrelo 31.000 ukrajinských vojakov, oznámil včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

- Ukrajinskí prokurátori zaznamenali vyše 120.000 prípadov vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi od začiatku invázie vo februári 2022.



Budapešť - Maďarský parlament si dnes zvolí nového prezidenta republiky.

Washington - Spojené štáty oznámili, že účastníci medzinárodných rokovaní v Paríži dospeli k porozumeniu o možnej dohode o prepustení rukojemníkov zadržiavaných hnutím Hamas v Pásme Gazy a novom prímerí v konflikte v tejto enkláve.



Tel Aviv - Izrael bude po spustení vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy od úplného víťazstva nad hnutím Hamas deliť už len niekoľko týždňov. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Izraelská armáda predložila vojnovému kabinetu pred plánovanou ofenzívou v meste Rafah na juhu Pásma Gazy plán evakuácie civilistov a operačný plán. Do Rafahu ušlo pred bojmi medzi izraelskou armádou a hnutím Hamas v iných častiach Pásma Gazy okolo 1,5 milióna Palestínčanov.

Palestínčania sa pozerajú na horiace auto po útoku izraelskej armády v meste Rafah v Pásme Gazy v nedeľu 4. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - V Rusku sa v tých najodľahlejších oblastiach začali včera v predstihu prezidentské voľby.



Otepää - Slovenská biatlonistka Ema Kapustová získala striebornú medailu vo vytrvalostných pretekoch junioriek na 12,5 km na mládežníckych MS v estónskom Otepää.



Winterberg - Slovenská bobistka Viktória Čerňanská obsadila v súťaži monobobov na majstrovstvách sveta v nemeckom Winterbergu konečné 21. miesto.



Riga – Slovenská mužská basketbalová reprezentácia neuspela ani vo svojom druhom vystúpení v C-skupine kvalifikácie majstrovstiev Európy 2025, v Rige prehrala s Lotyšsskom 52:64.