Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 27. februára 2024 - 5.45 h.


Bratislava - Slovensko nebude na bilaterálnej báze ponúkať Ukrajine možnosť spolupráce v podobe účasti slovenských vojakov na území Ukrajiny. Vyhlásil to premiér Robert Fico včera po rokovaní vlády. Na postoji, s ktorým odišiel Fico na rokovanie európskych lídrov do Paríža, sa zhodli koaliční partneri.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval včera pri otvorení konferencie na posilnenie západnej pomoci v Paríži na rýchlu akciu v prospech Ukrajiny.

- Európski lídri sa dohodli na posilnení dodávok munície pre Ukrajinu a čo najrýchlejšom zvýšení výrobných kapacít v Európe. Po skončení summitu to uviedol český premiér Petr Fiala.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Oznámil, že vznikne nová koalícia štátov, ktoré budú Ukrajine dodávať rakety a muníciu so stredným a dlhým dosahom. Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie "strategickej nejednoznačnosti".

Francúzsky prezident Emmanuel Macron reční počas tlačovej konferencie v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 26. februára 2024.
Foto: TASR/AP


- Premiér Robert Fico v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine.

Českú iniciatívu na nákup munície pre Ukrajinu od krajín mimo EÚ podporilo viacero európskych štátov. Holandský premiér Mark Rutte oznámil, že jeho krajina poskytne na tento účel 100 miliónov eur.



Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil zvýšenie mobility a útočného potenciálu špeciálnych jednotiek svojej krajiny. Označil to za kľúčovú prioritu, ktorá má posilniť ruskú armádu.



Bratislava - Premiér Robert Fico dnes odcestuje do Prahy na samit V4. Predsedovia vlád Českej republiky, Maďarska, Poľska a Slovenska budú diskutovať o energetickej bezpečnosti, strategickej agende EÚ, nelegálnej migrácii, ale aj o ďalšej podpore Medzinárodného vyšehradského fondu.

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico.
Foto: TASR Martin Baumann


- Poľský premiér Donald Tusk uviedol, že po dnešnom summite krajín V4 zhodnotí, či má Vyšehradská štvorka stále zmysel. Český premiér Petr Fiala povedal, že stretávať sa s lídrami, s ktorými v kľúčových veciach nesúhlasí, ho príliš neteší, ale podľa jeho slov neexistuje iná alternatíva.



Bratislava - V prípade, že sa nezvýšia zdroje pre ambulantný sektor, pristúpi sa od apríla k plošnému zavedeniu poplatkov. Upozornila na to Asociácia súkromných lekárov SR.

- Štát v žiadnom prípade nehodil ambulantný sektor cez palubu. Deklarovalo to Ministerstvo zdravotníctva SR v reakcii na kritiku pre financovanie ambulantného sektora. Pripomenulo, že vyhláška k prerozdeleniu peňazí pre zdravotníctvo je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Je preto podľa neho predčasné komentovať jednotlivé časti.



Bratislava - Opozičné strany PS, KDH a SaS vyzývajú predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho, aby si plnil svoje ústavné povinnosti a nezdržiaval proces zverejnenia už schválenej novely Trestného zákona v Zbierke zákonov.



Žilina - Slovensko získalo od vstupu do Európskej únie pred dvadsiatimi rokmi z eurofondov viac ako 30 miliárd eur. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár.

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár počas tlačovej konferencie k 20. výročiu vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie v priestoroch univerzitného výskumného centra na pôde Žilinskej univerzity v Žiline v pondelok 26. februára 2024.
Foto: TASR - Daniel Stehlík


Bratislava - Na prvom stupni základných škôl by sa mohli zakázať mobilné telefóny. Na druhom stupni by sa ich využívanie mohlo obmedziť. Avizoval to minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker.



Biškek - Pri páde lavíny na severovýchode Kirgizska v nedeľu zahynuli traja českí lyžiari a jeden Slovák. Správu potvrdili české a slovenské ministerstvá zahraničných vecí.



Budapešť - Maďarské Národné zhromaždenie včera v tajnom hlasovaní zvolilo za nového prezidenta republiky doterajšieho predsedu Ústavného súdu Tamása Sulyoka. Úrad prevezme 5. marca.

- Prezidentka SR Zuzana Čaputová mu na sociálnej sieti zablahoželala k zvoleniu.



Budapešť - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia včera schválili vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO).



Varšava - Poľský premiér Donald Tusk a predseda kanadskej vlády Justin Trudeau rokovali včera o podpore vývozu ukrajinského obilia do krajín tretieho sveta v snahe zmierniť protesty farmárov v Európe.

Donald Tusk.
Foto: TASR/AP


Varšava - Poľské ozbrojené sily odštartovali vojenské cvičenie Dragon 2024, ktoré je súčasťou rozsiahlejších manévrov Severoatlantickej aliancie Steadfast Defender.



Bejrút - Izrael včera prvýkrát od začiatku vojny v Pásme Gazy vykonal údery vo východnom Libanone.



Kodaň - Dánska polícia včera oznámila, že uzavrela vyšetrovanie sabotáže plynovodu Nord Stream v Baltskom mori. Skutok bol podľa nej úmyselný, avšak nebude nikoho trestne stíhať.