Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 28. februára 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, by sa mali uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú včera večer poslanci Národnej rady SR posunuli do druhého čítania. V rokovaní o nej budú pokračovať dnes od 9.00 h.



Praha - Samit predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky bol jedným z najpodstatnejších stretnutí pre budúcnosť V4. Po jeho skončení to včera vyhlásil slovenský premiér Robert Fico.

- Na východnom Slovensku sa 11. apríla uskutoční spoločné zasadnutie vlád Slovenskej republiky a Ukrajiny. V Prahe to oznámil slovenský premiér Robert Fico.

Na snímke zľava slovenský premiér Robert Fico, poľský premiér Donald Tusk, český premiér Petr Fiala a maďarský premiér Viktor Orbán pózujú na summite predsedov vlád Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Praha, 27. februára 2024.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Praha - Premiér SR Robert Fico je podľa vlastných slov rád, že jeho slová o tom, ako sú niektoré členské štáty Európskej únie a NATO pripravené poslať na Ukrajinu svojich vojakov, potvrdil v pondelok večer aj francúzsky prezident Emmanuel Macron.

- Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyslal dobrý signál, keď nevylúčil vyslanie západných vojakov na Ukrajinu. Vyhlásil to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron reční počas tlačovej konferencie v Elyzejskom paláci v Paríži v pondelok 26. februára 2024.
Foto: TASR/AP


Londýn - Predstavitelia vlád Británie, Nemecka a Španielska vyjadrili svoje odmietavé stanovisko k myšlienke vyslania jednotiek európskych štátov na Ukrajine. Ani Spojené štáty, Poľsko a Česko neplánujú na Ukrajinu vyslať svojich vojakov.

- Litva nie je v zásade proti nápadu vyslať západných vojakov na Ukrajinu.



Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že vyslanie vojakov aliancie NATO na územie Ukrajiny povedie k priamemu konfliktu s Ruskou federáciou a k eskalácii situácie.



Bratislava - Národná rada SR odsúdila uznesenie Európskeho parlamentu, ktoré sa týkalo novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku.



Bratislava - Výbor Národnej rady SR pre kontrolu Slovenskej informačnej služby včera o zmene štatútu SIS nerokoval. Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) plánuje výbor zvolať znova dnes.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová považuje schválenú úpravu v štatúte Slovenskej informačnej služby za účelovú zmenu, prostredníctvom ktorej môžu byť obídené právomoci hlavy štátu.



Bratislava - Predaj zahrievaných tabakových výrobkov s arómou bude od roku 2025 zakázaný. Vyplýva to z novely zákona, ktorú včera podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.



Bratislava - Spoločnosť Bosch od marca 2024 ukončí výrobu elektromotorov do bicyklov v Záborskom pri Prešove. Dopyt po elektrobicykloch sa nezvyšuje tak, ako sa pôvodne predpokladalo.

- Za zmarenie investície firmy Bosch na Slovensku je zodpovedný v prvom rade bývalý minister hospodárstva Richard Sulík. Ten ju mal ešte v roku 2022 napriek prísľubu mlčanlivosti prezradiť skôr, ako o nej nemecká spoločnosť definitívne rozhodla. Vyhlásil to líder hnutia Slovensko Igor Matovič.

- Opozičná strana Sloboda a Solidarita v reakcii uviedla, že Bosch bol pre Slovensko "tutovkou", o ktorú ju pripravil premiér Robert Fico svojou "orbánovskou" politikou a ministerka hospodárstva Denisa Saková svojou nečinnosťou.



Bratislava - Poslanci Národnej rady SR neschválili nové limity verejných výdavkov na roky 2024 až 2027.



Bratislava - Slovensko predalo 10-ročné štátne dlhopisy za 3 miliardy eur.



Košice - Ústavný súd SR spojil tri podania, v ktorých prezidentka SR Zuzana Čaputová a poslanci opozičných strán napadli novelu Trestného zákona, do jedného spoločného konania.

Na archívnej snímke budova Ústavného súdu Slovenskej republiky v Košiciach.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Slovenská vláda na svojom dnešnom výjazdovom rokovaní v Michalovciach bude schvaľovať národné víza pre občanov tretích krajín. Ich počet by sa mohol zvýšiť v profesiách z oblasti dopravy kde je nedostatok pracovnej sily.



Kyjev - Bez ďalšej vojenskej pomoci Spojených štátov Ukrajina nebude môcť brániť lodný koridor v Čiernom mori, ktorý jej umožňuje vyvážať milióny tón obilia do sveta, uviedol včera ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.



Washington - Predseda Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Mike Johnson uviedol, že snemovňa pri schvaľovaní ďalšej pomoci pre Ukrajinu nepokročí bez toho, aby zároveň neprijala aj migračnú reformu. Prioritou USA sú hranice s Mexikom.



Rijád - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera rokoval so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom o mierovom pláne Ukrajiny.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu včera schválili dlhodobé financovanie pre Ukrajinu.



Zürich - Slovenský klub ŠK Slovan Bratislava dostal od Medzinárodnej futbalovej federácie trest zákazu prestupov na tri obdobia.