Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 29. februára (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 29. februára 2024 - 5.45 h.

Košice - Ústavný súd SR včera popoludní rozhodol o pozastavení účinnosti novely Trestného zákona a časti novely Trestného poriadku, ktorý včera schválili poslanci Národnej rady SR.

- Opozičné strany PS, Sas a KDH vítajú pozastavenie účinnosti novely Trestného zákona.

- Ak sú medializované informácie pravdivé, Ústavný súd SR poprel pozastavením účinnosti zmien v Trestnom zákone svoje predošlé rozhodnutia. Skonštatoval to minister spravodlivosti Boris Susko. Kritizoval tiež, že rozhodnutie súdu mali k dispozícii médiá skôr ako dotknuté orgány štátnej moci.

Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) vystupuje počas 9. schôdze Národnej rady (NR) SR v Bratislave v stredu 28. februára 2024.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Bratislava - Zmenou štatútu Slovenskej informačnej služby vláda len reagovala na vzniknutú situáciu, keď si predseda vlády nemohol vybrať svojho šéfa SIS. Uviedol to poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD). Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) považuje za zrejmé, že zmena štatútu je účelová. Nevidí dôvod, aby bol dokument utajený. Uviedli to po včerajšom mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru pre kontrolu SIS.



Bratislava - Opozícia chodí po európskych orgánoch a žiada, aby Slovensku zobrali peniaze. Po výjazdovom rokovaní vlády to uviedol premiér Robert Fico. Zároveň ju požiadal, aby s tým prestala.



Michalovce - Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády, naplánované na 11. apríla, sa uskutoční v Michalovciach. Uviedol to predseda vlády SR Robert Fico.



Michalovce - Minister investícií Richard Raši uviedol, že pre Košický kraj je vyčlenených viac ako 360 miliónov eur z eurofondov.



Bratislava - Vďaka navýšeniu výzvy na Miestne občianske a preventívne služby o 32 miliónov eur sa má zlepšiť bezpečnosť a zvýšiť zamestnanosť vo viac ako 400 mestách a obciach.



Vyšné Nemecké - Slovenskú hranicu s Ukrajinou budú strážiť aj dve bezpilotné lietadlá. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom vyhlásil, že polícia posilňuje a modernizuje bezpečnostné opatrenia na hranici.

Na snímke zľava poradca ministra vnútra pre vnútornú bezpečnosť Ladislav Csémi, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) Prezídia PZ Jozef Masnica počas tlačovej konferencie na hraničnom priechode Vyšné Nemecké 28. februára 2024 na tému Zvyšovanie bezpečnosti na vonkajšej hranici Schengenu je našou prioritou.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Vláda SR schválila na svojom výjazdovom rokovaní štatút Ministerstva cestovného ruchu a športu SR. Štatút nadobudne účinnosť 1. marca.



Bratislava - Liek Trodelvy na liečbu rakoviny prsníka by mohol byť plne preplácaný z verejného zdravotného poistenia.



Ružomberok - Finančná situácia slovenských samospráv je zlá. Zhodnotil to predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik. Nedostatok zdrojov sa podľa neho prejavil už vo februári. Podielová daň, ktorá prišla na účty miest a obcí, je o desať percent nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.



Bratislava - V roku 2023 sa predalo takmer 4,9 milióna diaľničných známok a tržby z predaja dosiahli približne 106,8 milióna eur.



Brusel - Podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová vyzvala členské krajiny Únie, aby sa pred blížiacimi sa voľbami do Európskeho parlamentu viac chránili pred ruskou propagandou. Upozornila, že vlády Maďarska a Slovenska používajú v prípade vojny na Ukrajine naratívy Moskvy.

Na archívnej snímke podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Kišiňov - Moldavský separatistický región Podnestersko požiadal včera Rusko o "ochranu".

- Rusko oznámilo, že jeho prioritou je ochrana obyvateľov Podnesterska.



Washington - Spojené štáty vyhlásili, že podporujú nezávislosť Moldavska.



Brusel - Osem členských štátov Európskej únie vyzvalo na uvalenie sankcií voči ruským prokurátorom, súdom a predstaviteľom väzenskej služby pre nedávnu smrť ruského opozičného politika Alexeja Navaľného.



- Pohreb ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa uskutoční zajtra popoludní v moskovskom rajóne Maryno.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu varovali pred zhoršením demokracie v mnohých členských štátoch. Obavy vyjadrili aj ohľadom diania na Slovensku.



Brusel - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že Európska únia by mala zvážiť možnosť využiť zisky zo zmrazených ruských aktív na nákup vojenských zásob pre Ukrajinu.



Valletta - Počet žiadateľov o azyl v krajinách EÚ vlani prevýšil hranicu jedného milióna.



Varšava - Poľsko uvažuje nad dočasným uzavretím hranice s Ukrajinou pre tovar, uviedol poľský premiér Donald Tusk.

Na snímke poľský premiér Donald Tusk.
Foto: TASR/AP


Paríž - Francúzski senátori schválili návrh zákona, ktorý má do ústavy zakotviť právo žien na interrupciu.



Šaľa - Hádzanárky Slovenska si pripísali prvé dva body v kvalifikácii ME 2024. V dohrávke prvého kola 2. skupiny vyhrali v Šali nad Izraelom presvedčivo 31:22.