Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 5. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 5. marca 2024 - 5.45 h



Nikózia - Predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho prijala včera na pôde Snemovne reprezentantov Cyperskej republiky jej predsedníčka Annita Demetriosová, ktorá sa poďakovala za prítomnosť slovenských vojakov v mierovej misii OSN na Cypre. Na Cypre pôsobí aktuálne 240 slovenských vojakov, päť policajtov a jeden civil.

Na snímke vpravo predsedníčka Snemovne reprezentantov Cyperskej republiky Annita Demetriosová a predseda NR SR Peter Pellegrini počas spoločného rokovania 4. marca 2024 v Nikózii.
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Bratislava - Polícia zadržala 25-ročnú ženu, ktorá včera v noci preliezla oplotenie a pohybovala sa po pozemku rodinného domu prezidentky Zuzany Čaputovej v Pezinku. Zadržaná žena sa správala nepríčetne, na miesto bola privolaná rýchla zdravotnícka pomoc, ktorá ju následne previezla do nemocnice.



Bratislava - Nevyčerpaných 13 miliónov eur, ktoré v roku 2022 vláda vyčlenila na nákup záchranárskych vrtuľníkov, navrhuje Ministerstvo vnútra SR využiť na výdavky spojené s utečencami z Ukrajiny, najmä príspevok na ubytovanie odídencov.



Bratislava - Konzorcium Slovenskej technickej univerzity a Ekonomickej univerzity v Bratislave získalo takmer 50 miliónov eur a Konzorcium tvorené Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou v Nitre a Technickou univerzitou vo Zvolene získalo viac ako 20 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR.



Banská Štiavnica - Na transparentný účet, ktorý mesto Banská Štiavnica zriadilo v marci minulého roka za účelom pomoci odstraňovania následkov ničivého požiaru v historickom centre mesta, môžu záujemcovia prispieť ešte do konca marca. K 31. decembru 2023 sa vyzbieralo celkom 407.070 eur.



Brusel - Európska komisia informovala, že v rámci politiky súdržnosti EÚ pre Slovensko vyčlenila 125 miliónov eur na výstavbu diaľnice D1 na úseku Hubová - Ivachnová.



Bratislava - Miera nezamestnanosti na Slovensku klesla na hodnotu 5,8 %.

- Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR dosiahla v roku 2023 hodnotu 1430 eur.



Komárno - O urýchlenú obnovu a modernizáciu železničnej trate Bratislava - Komárno žiadajú ministerstvo dopravy petíciou obyvatelia komárňanského regiónu. Rezort dopravy uviedol, že na zdvojkoľajnenie trate je vypracovaná štúdia realizovateľnosti, problémom je však financovanie.

Na archívnej snímke osobný vlak na železničnej stanici v Komárne pred odchodom do Bratislavy.
Foto: EASYFOTO TASR - Ladislav Vallach


Washington - Americký minister obrany Lloyd Austin ocenil prínosy Slovenska pre Severoatlantickú alianciu. Spravil tak počas včerajšieho stretnutia so svojím slovenským náprotivkom Robertom Kaliňákom.



BruselSlovensko podporuje rozšírenie Schengenu o Rumunsko a Bulharsko a návrhy na kontrolu migrácie. Takisto chce byť v EÚ stabilným partnerom pri riešení drogovej trestnej činnosti. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok po skončení zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v Bruseli.



Brusel - Európska únia by mala naďalej znižovať spotrebu zemného plynu. Dohodli sa na tom v Bruseli ministri energetiky členských štátov. Príslušné nariadenie, ktorého platnosť vyprší koncom marca, však nahradí len odporúčanie pre členské štáty.



Paríž - Francúzski zákonodarcovia v historickom hlasovaní schválili návrh zákona, ktorý do ústavy zakotví právo žien na interrupciu. Francúzsko sa tak stane prvou krajinou na sveta, ktorá bude ženám ústavou garantovať právo na ukončenie tehotenstva.



Oslo - Severoatlantická aliancia začala včera rozsiahle vojenské cvičenia Nordic Response 24, ktoré budú trvať takmer dva týždne a budú sa zameriavať na obranu nového, rozšíreného územia aliancie na severe Európy.



Kucova - Albánsko otvorilo včera prebudovanú leteckú základňu zo sovietskej éry Kucova, ktorá bude slúžiť lietadlám NATO.



Kyjev - Ukrajina vyzvala Západ, aby na ňu previedol kontrolu nad zmrazenými ruskými aktívami, ktoré by mohli pomôcť pri obnove krajiny.



Berlín - Nemecké odbory vyzvali na obnovenie štrajkov v leteckej spoločnosti Lufthansa a železničnej spoločnosti Deutsche Bahn. Požadujú zvýšenie platov o 12,5 percenta. Štrajk sa začne vo štvrtok a potrvá do soboty rána.

Vlaky sú zaparkované pred hlavnou stanicou vo Frankfurte v Nemecku.
Foto: TASR/AP


Vilnius - Poľský premiér Donald Tusk vyzval Európsku úniu, aby zaviedla embargo na dovoz potravín a poľnohospodárskych výrobkov z Ruska a Bieloruska.



Brusel - Európska komisia udelila spoločnosti Apple pokutu viac ako 1,8 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia na trhu distribúcie aplikácií na streamovanie hudby.



Gaza — Palestínske radikálne hnutie Hamas nevie, koľko rukojemníkov unesených z územia Izraela do Pásma Gazy 7. októbra minulého roka je stále nažive.



Indian Wells - Slovenskí tenisti Alex Molčan a Lukáš Klein postúpili do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji ATP Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells.