Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 7. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 7. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Premiér Robert Fico trvá na tom, že predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan by mal prevziať zodpovednosť a vzdať sa svojej funkcie.

- Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan sa ospravedlnil za únik informácie o rozhodnutí ÚS o pozastavení účinnosti časti novely trestných kódexov. Nemalo sa to podľa neho stať, no nepovažuje to za dôvod na odstúpenie z funkcie. Dodal, že záležitosť sa vyšetruje.

Na snímke zľava podpredseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ľuboš Szigeti, predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan a sudca Ústavného súdu SR Peter Straka počas brífingu na tému Vyjadrenie predsedu ÚS SR k uzneseniu pléna Ústavného súdu, ktoré sa týka novely Trestného zákona (PL. ÚS 3/2024) v Košiciach 6. marca 2024.
Foto: TASR – František Iván


Praha - Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Oznámil to český premiér Petr Fiala. Dodal, že spolupráca medzi krajinami nekončí.

- Rozhodnutie českej vlády neovplyvní podľa premiéra SR Roberta Fica suverénnu slovenskú zahraničnú politiku. Vyhlásil to v reakcii na zrušenie plánovaného spoločného rokovania českej a slovenskej vlády. Dôvodom sú rozdielne názory oboch vlád na vojnu na Ukrajine.

- Keď hodnotovo oslabíme zahraničnú politiku, môžeme strácať priateľov. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Je mi ľúto, že sa to deje. Zo svojej pozície sa naďalej budem snažiť vzťahy medzi Slovenskom a Českom upevňovať," skonštatovala.



Bratislava - Slovensko chce aj tento rok pomáhať zlepšovať humanitárnu situáciu na Ukrajine, najmä pomôcť s jej odmínovaním. Vyplýva to z návrhu zamerania dvojstrannej rozvojovej spolupráce Slovenska na rok 2024, ktorý schválila vláda.



Bratislava - Polícia včera realizovala celoslovenskú akciu zameranú na nelegálnu migráciu a kontrolu osôb, ktoré už vstúpili na územie Slovenska. V tejto súvislosti avizoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zámer modernizovať techniku hraničnej a cudzineckej polície.

Snímka z celoštátnej bezpečnostno-represívnej akcie Úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru (ÚHCP P PZ) v spolupráci s českou políciou. Na snímke vpravo český policajt. Hraničný priechod Čunovo - Rajka 6. marca 2024.
Foto: TASR - Michal Svítok


Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti má podozrenia z manipulácie pri výbere úspešných žiadateľov o dotácie na podporu ľudských práv. Dotačný mechanizmus preto podrobí auditu.

- Opozičné Progresívne Slovensko vidí za zrušením dotačnej schémy zameranej na podporu ľudských práv politické dôvody.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí si včera predvolalo holandskú veľvyslankyňu na Slovensku Gabriellu Sancisiovú. Tlmočilo jej výhrady voči dnešnému pripravovanému podujatiu na pôde holandskej ambasády v Českej republike, ktoré má byť zamerané na hodnotenie politickej situácie na Slovensku.



Kyjev - Ukrajina vylúčila akékoľvek dohody, ktoré by umožnili ďalší transport ruského zemného plynu cez krajinu do Európy po vypršaní súčasnej tranzitnej dohody na konci roka.

- Pre bezpečnosť dodávok plynu na Slovensko je kľúčová otázka zachovania prepravy plynu cez Ukrajinu aj po roku 2024. Uviedlo to Ministerstvo hospodárstva po rokovaní Rady ministrov pre energetiku v Bruseli. Slovensko už dokázalo diverzifikovať približne 70 % dodávok plynu.



Bratislava - Priemerná mzda ženy je na Slovensku o 18,8 %, teda o 311 eur nižšia ako u muža. Vyplýva to z dát Štatistického úradu SR.



Budapešť - Maďarsko dnes odovzdá administratíve Spojených štátov posledné dokumenty potrebné na vstup Švédska do NATO.



Kyjev - Ruské jednotky uskutočnili včera raketový útok na juhoukrajinské mesto Odesa v čase, keď tam boli na vopred neohlásenej návšteve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Útok si vyžiadal aj obete medzi civilným obyvateľstvom.



Viedeň - Rakúska vláda schválila rozšírenie plynovodu medzi Nemeckom a Rakúskom. Cieľom je zabezpečiť dodávky energie a znížiť závislosť od ruského plynu.



Moskva – Rusko zaradilo na svoj oficiálny zoznam "teroristov a extrémistov" opozičného politického aktivistu a šachového veľmajstra Garriho Kasparova. Ten dlhodobo ostro kritizuje šéfa Kremľa Vladimira Putina a odsudzuje aj ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.



Berlín - Zamestnanci železníc a leteckej dopravy v Nemecku začínajú nové kolo štrajkov, ktoré nasledujúce dni výrazne obmedzia dopravu.

Vlaky sú zaparkované pred hlavnou stanicou vo Frankfurte v Nemecku.
Foto: TASR/AP


Washington - Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila balík zákonov o rozpočte v hodnote 460 miliónov dolárov, ktorý má zaistiť financovanie niektorých kľúčových vládnych inštitúcií do konca tohto fiškálneho roku.



Varšava - Poľsko sa usiluje rozšíriť na Bielorusko rovnaký režim sankcií, aký sa vzťahuje na Rusko.



Indian Wells - Slovenská tenistka Rebecca Šramková sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Indian Wells.