Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 14. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Zamestnanci Rozhlasu a televízie Slovenska žiadajú Ministerstvo kultúry, aby stiahlo navrhované zmeny zákona v súvislosti s telerozhlasom. Apelujú na spoločné vytvorenie prostredia pre celospoločenskú diskusiu o budúcnosti verejnoprávneho média ako garanta nezávislej novinárskej a kultúrnej tvorby.



Bratislava - Organizácie v rámci OSN vyzdvihli spoluprácu so Slovenskom, vyjadrili záujem o jej pokračovanie. Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí po tom, ako minister Juraj Blanár včera prijal vedúcich predstaviteľov štyroch medzinárodných organizácií pôsobiacich na Slovensku v rámci OSN.



Bratislava - Vyradenie slovenského občana Jozefa Hambálka zo sankčného zoznamu Európskej únie označil minister zahraničných vecí Juraj Blanár za úspech slovenskej diplomacie. EÚ zaradila na sankčný zoznam európskeho šéfa Nočných vlkov Hambálka v júli 2022. Dôvodom bola jeho podpora ruskej invázie na Ukrajinu.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová počas včerajšieho dňa prijala dobrovoľníkov nominovaných na ocenenie Srdce na dlani. Laureátov ocenenia označila hlava štátu za inšpiráciu.

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová (vpravo) počas prijatia laureátov ocenenia Srdce na dlani v Bratislave 13. marca 2024.
Foto: TASR - Dano Veselský


Brusel - Európska komisia pozorne sleduje kroky slovenskej vlády v oblasti médií. Uviedla to včera podpredsedníčka komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Európsky parlament včera tiež schválil nové predpisy na ochranu novinárov a médií v krajinách EÚ pred politickými a ekonomickými zásahmi.



BruselČlenské štáty Európskej únie sa včera dohodli, že spoločne poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za päť miliárd eur. Oznámilo to belgické predsedníctvo v Rade EÚ.



Brusel/Štrasburg - Poslanci Európskeho parlamentu včera v Štrasburgu odobrili nové pravidlá EÚ na zníženie emisií z osobných áut, dodávok, autobusov, nákladných áut a prívesov. V praxi to znamená, že vozidlá budú musieť spĺňať nové normy dlhšie, čím sa zabezpečí, že zostanú čistejšie počas celej životnosti.

- Poslanci Európskeho parlamentu včera schválili obnovenie opatrení na liberalizáciu obchodu pre Moldavsko a upravili návrh o Ukrajine, aby sa posilnili záruky pre poľnohospodárov v EÚ.



Brusel - Európska komisia včera vyzvala Izrael, aby sprístupnil ďalšie priechody na poskytovanie humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.



Madrid - Snahy o dodávky pomoci do Pásma Gazy prostredníctvom námorného koridoru alebo zhadzovaním z lietadiel sú znakom bezmocnosti medzinárodného spoločenstva pri riešení konfliktu. Uviedla to včera generálna tajomníčka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Agnes Callamardová.



Washington - Ochrana a pomoc civilistom v Pásme Gazy musí byť pre Izrael "úlohou číslo jeden", vyhlásil včera americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Povedal to po stretnutí so svojimi kolegami z Veľkej Británie, Cypru, Európskej únie, Kataru a Spojených arabských emirátov.



Washington - Biely dom včera vyhlásil, že nie sú žiadne náznaky, že by sa Moskva pripravovala použiť jadrovú zbraň na Ukrajine. Reagoval tým na prezidenta Vladimira Putina, ktorý povedal, že je pripravený ich použiť, ak bude ohrozená štátnosť a nezávislosť Ruska.



WashingtonAmerická Snemovňa reprezentantov schválila včera návrh zákona, ktorý by v USA plošne zakázal sociálnu sieť TikTok, ak ju jej čínsky vlastník nepredá.

Stúpenci a podporovatelia TikTok monitorujú hlasovanie v Kongrese a držia transparenty počas protestu pred budovou amerického Kapitolu vo Washingtone 13. marca 2024. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu schválila v stredu veľkou väčšinou hlasov návrh zákona, ktorý môže viesť k zákazu čínskej sociálnej siete TikTok v Spojených štátoch. Uviedli to agentúry Reuters a AP.
Foto: TASR/AP


Londýn - Vláda Spojeného kráľovstva včera oznámila, že plánuje zakázať zahraničným vládam vlastniť britské noviny. Mohla by tak prekaziť prevzatie spoločnosti Telegraph Media Group spoločnosťou RedBird IMI, ktorú väčšinovo vlastní podpredseda vlády Spojených arabských emirátov.



Sofia - Vo veku 78 rokov zomrel včera večer v nemocnici v Sofii patriarcha bulharskej pravoslávnej cirkvi Neofit.



Paríž - Organizátori OH 2024 v Paríži sú presvedčení, že kvalita vody v rieke Seina sa do leta zlepší natoľko, že sa v nej budú môcť konať súťaže v diaľkovom plávaní. Hlavné mesto už do zlepšenia podmienok vody investovalo 1,4 miliardy eur, zareagovalo tak na vlaňajšie sťažnosti plavcov ohľadom splaškov v rieke.



Bratislava - Futbalisti FK Železiarne Podbrezová skompletizovali kvarteto semifinalistov Slovnaft Cupu. Vo včerajšom štvrťfinále prekvapujúco vyhrali na ihrisku úradujúceho šampióna a lídra ligy ŠK Slovan Bratislava 3:1.