Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 15. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 15. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Neexistuje žiaden reálny dôvod na zrušenie RTVS okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie a s tým nemožno súhlasiť. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.

- Dôvodom na zmeny vo fungovaní RTVS je potreba posilnenia jej finančnej stability, ako aj fakt, že inštitúcia nedokázala po rokoch fungovania svojím obsahom a činnosťou preukázať, že je skutočne verejnoprávna. Na tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia Ministerstva kultúry a predseda koaličnej SNS Andrej Danko.

- Strana Hlas-SD je pripravená podporiť navrhovaný zákon o Slovenskej televízii a rozhlase, ak bude spĺňať potrebné atribúty, medzi ktoré patrí zlepšenie hospodárenia a štruktúry vysielaného programu. Počas návštevy Berlína to povedal predseda parlamentu a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini.



Berlín/Bratislava - Predseda Národnej rady Peter Pellegrini viedol včera v Berlíne rozhovory s predsedníčkou nemeckého Spolkového snemu Bärbel Basovou, ktoré boli venované situácii v EÚ, konfliktu na Ukrajine i bilaterálnym vzťahom.

Na archívnej snímke predseda NR SR Peter Pellegrini.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Prezidentské voľby by na začiatku marca vyhral predseda Národnej rady Peter Pellegrini so ziskom 56 percent hlasov voličov. Druhý by skončil bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok, získal by 44 percent. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.



Bratislava - Minister investícií Richard Raši odmieta, že by vlaňajší pracovný kongres organizovaný Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie slúžil na prezentáciu prezidentského kandidáta a predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Vyplýva to z Rašiho reakcie na tvrdenia opozičnej poslankyne a šéfky strany Za ľudí Veroniky Remišovej.



Washington - Americký prezident Joe Biden povedal, že je proti navrhovanému predaju oceliarní US Steel japonskej spoločnosti Nippon Steel.



Brusel - Západné spravodajské služby odhadujú, že počet ruských vojakov zabitých alebo zranených na Ukrajine už presiahol 350.000, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.



Budapešť - Vzhľadom na svoju geopolitickú situáciu môže Maďarsko zaujať k vojne na Ukrajine iba jediný postoj, a tým je mier. V rozhovore zverejnenom serverom mandiner.hu to povedal prezident Tamás Sulyok.



Paríž - Víťazstvo Ruska na Ukrajine "by znížilo dôveryhodnosť Európy na nulu", vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.



Berlín - Nemecký kancelár Olaf Scholz ubezpečil včera ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o pokračovaní vojenskej pomoci. V ten istý deň však nemecká vládna koalícia opäť zamietla návrh opozície na dodanie rakiet Taurus pre Ukrajinu.



Jeruzalem/Gaza - Izraelská armáda dnes poprela, že by jej vojaci spustili paľbu do ľudí čakajúcich na humanitárnu pomoc na severe Pásma Gazy. Palestínske ministerstvo zdravotníctva kontrolované Hamasom predtým vyhlásilo, že v dôsledku izraelskej paľby do davu zahynulo 20 ľudí a 155 utrpelo zranenia.

Palestínčania nakupujú potraviny na miestnom trhu vedľa obytnej budovy zničenej izraelskými náletmi počas moslimského svätého mesiaca ramadán v Rafahu v pásme Gazy vo štvrtok 14. marca 2024.
Foto: TASR/AP


Tel Aviv - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že izraelská armáda vstúpi do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy napriek medzinárodným varovaniam.



Moskva - Rusko oznámilo, že zakazuje vstup na svoje územie viac ako 200 občanom Spojených štátov, o ktorých Moskva tvrdí, že sú zapojení do "protiruskej činnosti".



Moskva - Na ruskom Ďalekom východe sa dnes miestneho času otvorili volebné miestnosti. Voliči odovzdávajú hlasy v prvý z troch dní prezidentských volieb v Ruskej federácii, ktoré predĺžia vládu prezidenta Vladimira Putina o ďalších šesť rokov.



Praha - Bývalého českého prezidenta Miloša Zemana operovali včera pre náhlu nedokrvenosť nohy spôsobenú krvnou zrazeninou.



Berlín - Francúzska herečka Juliette Binocheová sa stala novou prezidentkou Európskej filmovej akadémie so sídlom v Berlíne. Na poste vystriedala poľskú režisérku Agnieszku Hollandovú.



Bratislava - Obhajca trofeje Spartak Trnava sa v semifinále futbalového Slovnaft Cupu stretne s Podbrezovou. Druhú dvojicu tvoria treťoligista ŠK Odeva Lipany a MFK Ružomberok, rozhodol o tom včerajší žreb. Finále 55. ročníka Slovnaft Cupu sa uskutoční 1. mája v Košiciach.