Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 21. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Volebná kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb na Slovensku sa skončila, plynie moratórium.



Bratislava - Premiér Robert Fico avizuje na najbližšom rokovaní vlády "legislatívnu smršť". Hoci má ísť o výjazdové rokovanie v Galante, kabinet má riešiť aj veľké novely.



Bratislava - Premiér Robert Fico sa kriticky vyjadril k aktivitám opozičného PS. Predseda hnutia Michal Šimečka je podľa neho v súčasnosti v Bruseli, aby priamo žiadal v súvislosti so zrušením ÚŠP a novelizáciou trestných kódexov o zastavenie eurofondov.

- Premiér Robert Fico má záchranu peňazí z plánu obnovy vo svojich rukách. Zdôraznil to podpredseda Národnej rady SR a predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Odmieta premiérove slová o tom, že nabáda na odobratie eurofondov a peňazí z plánu obnovy.

Na snímke premiér SR Robert Fico (uprostred), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (vľavo) a minister spravodlivosti Boris Susko (všetci Smer-SD) počas vyhlásenia po ukončení 24. zasadnutia Vlády SR v Bratislave v stredu 20. marca 2024.
Foto: TASR - Martin Baumann


Bratislava - Vo viacerých lokalitách by sa pre výskyt synantropných medveďov mohla vyhlásiť mimoriadna situácia. Rizikovými okresmi sú Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Prievidza, Partizánske, Poprad, Ružomberok, Rimavská Sobota, Turčianske Teplice, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica.



Bratislava - Slovensko sa pridá k Rumunsku, ktoré chce znížiť ochranu medveďa. Rumunsko chce zmenu priniesť na rokovanie ministrov životného prostredia, ktoré sa uskutoční 25. marca.



Košice - Ústavný súd SR včera prijal na ďalšie konanie návrh, ktorým skupina poslancov Národnej rady SR napadla novelu tzv. kompetenčného zákona. Zároveň toto konanie spojil so skorším podaním prezidentky SR Zuzany Čaputovej.



Bratislava - Ministerstvo financií SR chce vyslať trhom jasný signál, že pracuje na ozdravení verejných financií tempom, ktoré zodpovedá dohodnutým európskym pravidlám. Uviedol to šéf rezortu Ladislav Kamenický. Konsolidačné opatrenia sú už rozpracované, predstaviť ich chce po dohode v koalícii do polovice roka.



Bratislava - Systém (aplikácia) na porovnávanie cien potravín, najmä základných, v obchodných reťazcoch by mal fungovať do konca roka. Uviedol to po rokovaní vlády minister financií SR Ladislav Kamenický.



Bratislava - Štátny odborný dozor nad cestami prvej až tretej triedy a nad miestnymi cestami by mohlo vykonávať aj ministerstvo dopravy. Túto kompetenciu bude môcť využiť v prípade, ak to bude vyžadovať naliehavý verejný záujem alebo pôjde o okolnosti osobitného zreteľa.



Bratislava - K zmenám v RTVS a návrhu zákona o Slovenskej televízii a rozhlase prišlo 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Oznámilo to Ministerstvo kultúry SR, ktoré zároveň oznámilo, že začalo s vyhodnocovaním podnetov.



Bratislava - Ministerstvo dopravy zavedie diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou. Umožní to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú včera s pripomienkou schválila vláda.

- Úrad pre reguláciu sieťových odvetví by mal mať vyššie kompetencie a právomoci. Vyplýva to z návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú včera schválila vláda.



Brusel - Európska komisia oznámila, že vybrala ďalších desať regiónov z členských krajín EÚ, ktoré získajú prispôsobenú podporu v rámci mechanizmu na podporu talentov. Cieľom je zmierniť dôsledky demografických zmien a odchodu mladšej populácie. Zo Slovenska túto podporu získa Banskobystrický kraj.



Bratislava - Slovensko vlani navštívili viac ako dva milióny zahraničných návštevníkov. V porovnaní s rokom 2022 ide o medziročný nárast o 30,7 %.



Brusel - Európska komisia oznámila, že vyplatila prvých 4,5 miliardy eur v rámci nového nástroja EÚ pre Ukrajinu.



Moskva - Kremeľ upozornil, že Európska únia sa dopustí "bezprecedentného porušenia" medzinárodného práva, ak zmrazené ruské aktíva použije na vyzbrojenie Ukrajiny.



Kyjev - Z centra ukrajinskej metropoly Kyjev hlásili dnes ráno desiatky výbuchov. Kyjev zažil takúto masívnu vlnu útokov naposledy koncom januára.

Ženeva – Švajčiarsko usporiada referendum o posilnení svojej neutrality.



Budapešť - Maďarská vláda na schôdzi parlamentu predložila návrh na ďalšie predĺženie výnimočného stavu vyhláseného kvôli rusko-ukrajinskej vojne o ďalších 180 dní.



Lisabon - V odpadových vodách európskych miest sa nachádza čoraz viac kokaínu, pričom Slovensko si drží poprednú pozíciu v koncentrácii metamfetamínu.



Tokio - Japonským hlavným mestom Tokio a jeho okolím dnes otriaslo zemetrasenie s magnitúdou 5,3, ktoré spôsobilo odstavenie niektorých vysokorýchlostných vlakov.



Brusel- Parlamentné zhromaždenie Rady Európy podporuje úplný zákaz účasti ruských a bieloruských športovcov na olympijských hrách v Paríži.