Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 26. marca (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 26. marca 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Na veľkých podujatiach spojených s Veľkou nocou sa prijmú mimoriadne opatrenia. Monitorovať sa majú bohoslužby či obchodné centrá. Avizoval to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady SR. Poukázal pritom na to, že teroristický útok v Moskve bol cielený na kresťanskú komunitu.

- Na Bezpečnostnej rade sa včera riešilo aj možné zvýšenie stupňa rizika teroristického ohrozenia z druhého na tretí. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok poukázal na to, že v roku 2022 sa na Slovensko dostala vysoko riziková a nebezpečná osoba. Muž pochádza z Tadžikistanu a má trvalý pobyt na Ukrajine. Aktuálne je umiestnený v záchytnom tábore Sečovce a prebieha konanie o jeho extradícii.

Na snímke vpravo minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD) prichádza na mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady SR v Bratislave v pondelok 25. marca 2024.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Bratislava - Na Slovensku sa otvorí veľká odborná diskusia o opätovnom zavedení dôchodkového stropu, nastaviť by sa mal aj v závislosti od náročnosti povolania. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš po rokovaní s českým ministrom práce a sociálnych vecí Marianom Jurečkom.



Bratislava - Šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) odvolala včera riaditeľov dvoch kultúrnych inštitúcií. Vo funkcii končí riaditeľka Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana Zuzana Liptáková a generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice v Martine Katarína Krištofová.



Bratislava - Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorý prinesie zmeny v súčasnom RTVS, sa odkladá dovtedy, kým sa k nemu nevyjadrí Legislatívna rada vlády SR.



Bratislava - Koaličná SNS pozvala na stretnutie kandidáta na prezidenta a predsedu Národnej rady SR Petra Pellegriniho aj premiéra Roberta Fica. Podčiarkla, že Pellegriniho pozvala bez akýchkoľvek podmienok ako gesto s cieľom "zastaviť zlo v podobe Ivana Korčoka". Stretnutie avizuje na 2. apríla.



Bratislava - Ministerstvo spravodlivosti SR zváži ďalšie kroky v súvislosti s úmrtím Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku. Rezort avizoval, že belgický súd by mal v prípade rozhodovať opäť 3. júna.

- Pokiaľ v prípade vyšetrovania smrti Slováka Jozefa Chovanca dôjde k ďalším prieťahom, KDH vyzve slovenské ministerstvo spravodlivosti, aby čo najskôr iniciovalo konanie pred Európskym súdom pre ľudské práva.



Bratislava - Ministerstvo obrany SR pripravuje nákup útočných pušiek.



Brusel - Minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) spolu s rumunským a fínskym kolegom vyzval včera v Bruseli na potrebu riešiť otázku medveďov ohrozujúcich ľudí.



Bratislava - Obsadenosť najvyťaženejších vlakov počas veľkonočných sviatkov je aktuálne na úrovni 75 %. Doprava bude v tomto období posilnená o 27 vlakov.

Ilustračné foto.
Foto: Teraz.sk - Barbora Michalíková


Washington - Bezpečnostná rada OSN včera po prvýkrát od začiatku prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy schválila rezolúciu, ktorou vyzvala na prímerie v tejto palestínskej enkláve. Spojené štáty, ktoré sú spojencom Izraela a predchádzajúce návrhy vetovali, sa hlasovania zdržali.

- Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zrušil plánovanú návštevu izraelskej delegácie na vysokej úrovni vo Washingtone na protest proti rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá vyzýva na okamžité prímerie v Pásme Gazy.

- Izrael neukončí vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, kým militanti neprepustia rukojemníkov.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin včera vyhlásil, že za minulotýždňovým útokom na koncertnú halu pri Moskve sú "radikálni islamisti".

- Dovedna 97 zranených zostáva hospitalizovaných po piatkovom útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy. Podľa najnovších údajov pri streľbe a požiari zahynulo najmenej 137 ľudí a ďalších vyše 180 ich bolo zranených.



Záhreb – Európska komisia zaplatí nákup 12 nových hasičských lietadiel v hodnote 600 miliónov eur. Budú zapožičané šiestim členským štátom: Francúzsku, Grécku, Chorvátsku, Portugalsku, Španielsku a Taliansku.



Tallahassee - Guvernér Floridy Ron DeSantis včera podpísal zákon obmedzujúci prístup k sociálnym médiám pre mladistvých do 16 rokov. Ich účinky na tínedžerov vyvolávajú v Spojených štátoch čoraz väčšie obavy.



LondýnZakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa dnes dozvie, či jeho posledný pokus o zastavenie vydania zo Spojeného kráľovstva do USA bol úspešný. V USA by mohol byť odsúdený až na 175 rokov väzenia.



Sella Nevea - Slovenská reprezentantka v paralyžovaní Alexandra Rexová získala veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári 2023/2024 medzi zrakovo znevýhodnenými.