Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 3. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v stredu 3. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Prezidentskí kandidáti Peter Pellegrini a Ivan Korčok sú za zotrvanie Slovenska v Európskej únii aj NATO. Pellegrini si myslí, že Slovensko má mať v EÚ silnejší hlas. Korčok odmieta, že by bol za zrušenie práva veta členských štátov. Uviedli to v predvolebnej debate TV Markíza.



Bratislava - Peter Pellegrini nie je dokonalý prezidentský kandidát, no v zásadných otázkach bude stáť za Slovenskom a nie proti nemu. Vo videu na sociálnej sieti to uviedol premiér Robert Fico.



Bratislava - Šesť mimoparlamentných strán Demokrati, Demokratická strana, Fórum, Modrí-ES, ODS - Občianski demokrati Slovenska a Strana rómskej koalície vyzvalo na účasť v sobotnom druhom kole prezidentských volieb a na podporu kandidáta Ivana Korčoka.



Bratislava - Druhé kolo prezidentských volieb by vyhral Peter Pellegrini s podporou 50,8 percenta hlasov voličov. Ivan Korčok by získal 49,2 percenta hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza.



Bratislava - Ministerstvo financií sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré odzneli na včerajšej tlačovej konferencii opozičnej strany SaS, že vláda sa chystá zvýšiť daň z pridanej hodnoty aj spotrebné dane ako jednu z možností konsolidácie verejných financií. Ministerstvo rovnako odmieta, aby politici zneužívali meno ministerstva na svoje politické ciele pár dní pred prezidentskými voľbami.



Bratislava - Vláda sa bude dnes zaoberať návrhom, aby parlament prerokoval ústavný zákon o možnom odstrele rizikových medveďov v skrátenom legislatívnom konaní.



Bratislava - Od apríla platia nové sumy viacerých správnych poplatkov v pôsobnosti Ministerstva vnútra SR. Zvyšujú sa napríklad poplatky za vydanie občianskych a vodičských preukazov, pasov či zbrojných preukazov.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk


Bratislava - Ministerstvo zdravotníctva SR ruší Štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom. Zmeny sú účinné od dnes.



Bratislava - Envirorezort dofinancuje z Programu Slovensko projekty zamerané na odkanalizovanie aglomerácií v Nitrianskom a Trnavskom kraji.



Lakšárska Nová Ves - Spoločnosť oekostrom Service s.r.o. pripravuje výstavbu fotovoltickej elektrárne v Lakšárskej Novej Vsi v okrese Senica.



Bratislava - Slovensko predalo v prvom štvrťroku tohto roka štátne dlhopisy v celkovej nominálnej hodnote 7,123 miliardy eur.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súvislosti so zvýšeným stupňom teroristického ohrozenia vo Švédsku odporúča slovenským občanom, aby zachovávali zvýšenú opatrnosť a ostražitosť v krajine. Takisto v súvislosti s aktuálnou bezpečnostnou situáciou odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do určitých oblastí Turecka.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera podpísal zákon, na základe ktorého sa znižuje vek pre odvod do armády z 27 na 25 rokov.



Vilnius - Ukrajina dostane prvé dodávky munície získanej vďaka českej iniciatíve už v priebehu júna, uviedol český premiér Petr Fiala počas návštevy Litvy.



Vilnius - Holandský premiér Mark Rutte včera povedal, že jeho krajina dočasne vyšle obranné raketové systémy Patriot do Litvy, v rámci krátkodobej rotácie s cieľom chrániť východné hranice NATO.



Brusel - Severoatlantická aliancia údajne plánuje Ukrajine poskytnúť v nasledujúcich piatich rokoch vojenskú podporu vo výške 100 miliárd eur. Fond na tento účel navrhol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Diskutovať o ňom sa má na dnešnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí krajín NATO v Bruseli.



Minsk - Bielorusko začalo vojenské cvičenia v oblastiach hraničiacich s Ukrajinou a s členskými krajinami Európskej únie, Litvou a Poľskom.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Moskva - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že Rusko pracuje na vyradení Talibanu zo svojho zoznamu zakázaných teroristických organizácií.



Moskva - Ukrajinské drony zasiahli pri včerajšom útoku v Tatársku v Rusku jednu z najväčších ruských ropných rafinérii.



Tel Aviv - Izraelský prezident Jicchak Herzog sa ospravedlnil za letecký nálet v Pásme Gazy, pri ktorom zahynuli humanitárni pracovníci. Tento útok odsúdilo viacero európskych krajín a Spojené štáty vyzvali na jeho urýchlené a nezávislé vyšetrenie.



Viedeň - Rakúsko posilní kontroly pri hraniciach so susedným Nemeckom, ktoré legalizovalo držanie obmedzeného množstva marihuany na rekreačné účely.



Barcelona — Katalánsky premiér Pere Aragonés predstavil včera návrh nového referenda o osamostatnení Katalánska od Španielska.



Tchaj-pej - Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,4 postihlo dnes Taiwan. Podľa tamojšieho seizmologického centra bolo najsilnejšie za uplynulých 25 rokov.