Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 5. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Severoatlantická aliancia je najsilnejšou a najúspešnejšou obrannou alianciou na svete. Je jednou zo záruk našej slobody, garantuje našu bezpečnosť a napomáha ochrane a prosperite dnes už 32 spojeneckých krajín vrátane Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO.



Brusel - Slovensko podporí plánovaný fond NATO vo výške 100 miliárd eur, ale nie v oblasti smrtiacich zbraní. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár po skončení dvojdňového zasadnutia ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Bruseli.



Bratislava - Premiér Robert Fico skritizoval pôsobenie sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta a jeho senátu. Ústavný súd podľa neho viackrát konštatoval, že Kliment konal nezákonne.

- Verejné ataky na sudcov vrátane sudcov Najvyššieho súdu pre ich rozhodovaciu činnosť sú neprípustné a mimoriadne nebezpečné. Uviedol to predseda Najvyššieho súdu Ján Šikuta v reakcii na vyjadrenia premiéra Roberta Fica.



Liptovská Sielnica - Poranenie hrudníka, zlomeninu rebier a úraz chrbtice utrpel včera po strete s medveďom na Liptove 35-ročný muž. Zranený muž je lesný pracovník.

- Mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR k riešeniu ochrany ľudí pred útokmi medveďov zvolajú na utorok 9. apríla.



Bratislava - Pre prvý až tretí ročník základných škôl bude platiť úplný zákaz používania mobilných telefónov počas vyučovania, prestávok a v priestore školy. Informoval o tom minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker. Termín zavedenia zatiaľ nespresnil.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR


Bratislava - Na vysokých školách by sa mohol upraviť prístup k podpore tehotných študentiek a študentov, ktorí sa starajú o deti do troch rokov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o vysokých školách, ktorú do Národnej rady SR podali poslanci za Smer-SD a Hlas-SD.



Bratislava - Cieľom novely zákona o dotáciách je navýšenie humanitárnej pomoci a zefektívnenie jej poskytovania v prípade živelných pohrôm. Príspevok pre fyzickú osobu sa má zvýšiť na 1500 eur z terajších 800 eur, pričom bude môcť byť poskytovaný aj opakovane. Vyhlásil to minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.



Bratislava - Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,3 % z vlaňajších 1,1 %. Inflácia by mala spomaliť na 2,8 % z minuloročných 11 %. Odhaduje to Národná banka Slovenska.



Bratislava - Slovensko potrebuje viac probačných a mediačných úradníkov, ktorí budú dohliadať na vykonávanie alternatívnych trestov odsúdených. Aktuálne ich má nedostatok. Uviedol to premiér Robert Fico po kontrolnom dni na Ministerstve spravodlivosti SR.



Bratislava - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v súvislosti s pretrvávajúcim rizikom teroristickej hrozby v Spojenom kráľovstve odporúča Slovákom, aby v krajine zachovávali zvýšenú opatrnosť a ostražitosť.



Praha - Politika slovenskej vlády nesúca sa v znamení stretnutia slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovov či výziev na mier na Ukrajine "za každú cenu" ohrozuje bezpečnosť Európy. Český premiér Petr Fiala to povedal v rozhovore pre televíziu CNN Prima NEWS.



Washington - Spojené štáty musia dodržiavať svoj "posvätný záväzok" voči Severoatlantickej aliancii, vyhlásil pri príležitosti 75. výročia vzniku NATO americký prezident Joe Biden.



Brusel - Severoatlantická aliancia neplánuje vyslať svojich vojakov na Ukrajinu a nie je stranou tamojšieho konfliktu, Kyjev však podporuje v jeho práve na sebaobranu. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vystúpil na mediálnej konferencii po stretnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín NATO v sídle NATO v Bruseli vo štvrtok 4. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Moskva - Vzťahy Ruska so Severoatlantickou alianciou klesli na úroveň "priamej konfrontácie". Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Moskva - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal, že Čína predložila zatiaľ najrozumnejší mierový plán pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine.



Helsinki - Fínska vláda včera uviedla, že ponechá hranice s Ruskom zatvorené "až do odvolania".



Varšava - Poľský prezident Andrzej Duda rozposiela listy lídrom všetkých členských krajín NATO. Žiada ich, aby zvážili jeho návrh zvýšiť výdavky na obranu na tri percentá hrubého domáceho produktu.



Jeruzalem - Izrael umožní "dočasné" dodávky pomoci cez svoje hranice so severnou časťou Pásma Gazy.



Heidelberg - Hádzanárky Slovenska vyhrali vo včerajšom dueli kvalifikácie ME 2024 nad Izraelom 35:24.