Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v piatok 12. apríla 2024 - 5.45 h.



Michalovce - Slovensko želá Ukrajine skoré členstvo v Európskej únii. Slovenská republika nie je krajinou, ktorá by chcela klásť prekážky, chce jej pomôcť pri zdieľaní skúsenosti z prístupových rokovaní a členstva v Únii. Po spoločnom rokovaní ukrajinskej a slovenskej vlády v Michalovciach o tom informoval premiér Robert Fico.

- Priame osobné železničné spojenie medzi Kyjevom a Košicami po širokorozchodnej trati by sa malo spustiť do konca roka 2024.

- Samosprávy majú do konca mája dostať celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Vyplýva to z návrhu novely zákona, ktorý schválila vláda.

- Maximálna suma dotácie na podporu humanitárnej pomoci pre fyzickú osobu by sa mala zvýšiť na 1500 eur.

- Slovensko si musí s Ukrajinou vymieňať dáta a informácie, aby zabránilo prekvitaniu organizovaného zločinu, ktorý sa z Ukrajiny presúva. Po výjazdovom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

- Slovensko podporí mierovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na žiadosť Ukrajiny v júni.

Na snímke zľava predseda vlády Ukrajiny Denys Šmyhaľ a predseda vlády SR Robert Fico po podpise memoranda na tlačovej konferencii predsedov vlád SR a Ukrajiny po stretnutí členov slovenskej a ukrajinskej vlády 11. apríla 2024 v Michalovciach.
Foto: TASR - František Iván


Bratislava - Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády o konkrétnych formách pomoci Ukrajine je tou najlepšou odpoveďou na všetky otázky, aký je vzťah Slovenska k jeho východnému susedovi. Zvolený prezident Peter Pellegrini to uviedol na sociálnej sieti po spoločnom zasadnutí slovenského a ukrajinského kabinetu v Michalovciach.



Bratislava - Hnutie Slovensko chce v parlamente podať návrh na odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. Tvrdí, že počas svojho pôsobenia neurobila nič pre pacientov a robí len kroky v prospech súkromnej investičnej skupiny Penta.

- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková odkázala opozičným politikom, že zúfalo klamú.



Bratislava - Strana SaS odmieta povinné kvóty a pokuty, ktoré prináša tzv. Migračný pakt EÚ. Migračný pakt kritizujú aj hnutie KDH a mimoparlamentné hnutie Republika.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu včera prijali uznesenie, ktorým chcú zakotviť právo na umelé prerušenie tehotenstva do Charty základných práv EÚ.

- Hnutie KDH vyzýva vládu SR odmietnuť začlenenie tzv. "práva na potrat" do Charty základných práv EÚ.



Bratislava- Slovenskí študenti, doktorandi a postdoktorandi sa môžu uchádzať o štipendium Národného štipendijného programu na študijný, výskumný alebo umelecký pobyt. Môžu ho realizovať v ktorejkoľvek krajine sveta.



Bratislava - Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR podporí prostredníctvom dvoch výziev z programu Interreg Slovensko - Česko projekty za viac ako päť miliónov eur. Cieľom je posilniť kultúru a udržateľný cestovný ruch.



Bratislava - Počet obyvateľov SR vlani klesol. Stalo sa tak už tretí rok po sebe. Minuloročný pokles ovplyvnil najmä výrazný prepad pôrodnosti.



Brusel - Poslanci Európskeho parlamentu schválili reformu trhu s elektrinou. Jej zásluhou bude trh Európskej únie s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší.



Vilnius - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal so svojím lotyšským náprotivkom Edgarsom Rinkevičsom desaťročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Podobnú dohodu pripravuje aj Česká republika.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na summit Iniciatívy troch morí vo Vilniuse 11. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Kyjev - Ruské rakety a drony zničili včera veľkú elektráreň blízko Kyjeva a zasiahli elektrárenské zariadenia aj v ďalších oblastiach Ukrajiny.

- Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že útoky ruskej armády na ukrajinské energetické zariadenia sú súčasťou procesu "demilitarizácie" Ukrajiny, keďže majú vplyv na jej vojensko-priemyselný komplex.



Kyjev - Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý upravuje nábor nových brancov v krajine. Zákon neumožní prepustenie dlhoročných vojakov z radov armády, čo rozhnevalo mnohých vojakov a ich rodiny.



Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin odmietol obvinenia, že Rusko pripravuje agresiu aj proti iným krajinám v Európe.



Tel Aviv - Izraelská armáda nasadila v centrálnej časti Pásma Gazy nové jednotky. Ich cieľom je eliminácia teroristov a teroristickej infraštruktúry podľa doteraz zhromaždených informácií.



Atény - Grécka vláda ponúka finančnú kompenzáciu na ubytovanie pre turistov, ktorí museli byť vlani v júli evakuovaní z ostrova Rodos. Žiadatelia sa musia zaregistrovať na webovej stránke Rodos Week.



Humenné - Slovenskí hokejisti víťazne vstúpili do záverečnej prípravy na majstrovstvá sveta. Vo včerajšom stretnutí v Humennom zdolali Švajčiarsko 3:0.



Banská Bystrica - Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová bude pokračovať v kariére. Včera podpísala zmluvu so športovým strediskom rezortu ministerstva obrany SR VŠC DUKLA Banská Bystrica.