Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 16. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 16. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Vláda aktuálne vedie v rámci plánu obnovy a novelizácie trestného zákona s Európskou komisiou len technickú konzultáciu. Vyhlásil to predseda vlády SR Robert Fico v reakcii na vyjadrenia opozičného PS. EK už podľa vicepremiéra pre eurofondy a plán obnovy Petra Kmeca nedeklaruje, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry SR malo zvrátiť nejaký míľnik.

- Opozičné Progresívne Slovensko vyzvalo premiéra Roberta Fica a vládu, aby garantovali, že Slovensko bude môcť čerpať eurofondy aj na ďalšie roky. Predseda PS Michal Šimečka to uviedol v súvislosti s varovaním Európskej komisie, že Slovensko môže pre novelu Trestného zákona prísť o peniaze z Európskej únie.



Bratislava - Richard Raši bude nominantom strany Hlas-SD na post predsedu Národnej rady. Povedal to minister práce a podpredseda strany Erik Tomáš. Premiér Robert Fico avizoval, že voľbe predsedu parlamentu sa budú venovať až po eurovoľbách.
Na snímke minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD).
Foto: TASR - Martin Baumann



Ružomberok - Diaľničný úsek pri Ružomberku plánujú odovzdať do užívania motoristom do konca roka 2025. Po kontrolnom dni na stavbe D1 Hubová - Ivachnová to oznámil minister dopravy Jozef Ráž.
Na snímke diaľničný úsek pri Ružomberku vo výstavbe, 15. apríla 2024.
Foto: TASR - Miroslava Mlynárová



Bratislava - Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko žiadajú odchod štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu z funkcie. Vyčítajú mu správanie v národných parkoch – prelet vrtuľníkom ponad národný park Malá Fatra a jazdu v národnom parku Poloniny na štvorkolke. Minister životného prostredia Tomáš Taraba odvolanie Kuffu neavizuje.



Bratislava - Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko nepodporia schôdzu v parlamente k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej. KDH sa bude témou zaoberať dnes. Odvolávanie Dolinkovej v parlamente chcelo iniciovať hnutie Slovensko.



Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dnes odcestuje na rozlúčkovú návštevu Poľska.



Bratislava – Predseda Súdnej rady Ján Mazák zaradí návrh na svoje odvolanie na jej májové zasadnutie. Návrh podalo sedem členov Súdnej rady SR pre podozrenie zo zneužitia funkcie, Mazák však toto obvinenie považuje za nepravdivé.



Bratislava - Slovenská agentúra životného prostredia pripravuje novú výzvu Obnov dom mini, na ktorú je vyčlenených 36 miliónov eur pre vyše 3060 žiadateľov. Výzva je cielená na obyvateľov ohrozených energetickou chudobou so zameraním na Banskobystrický a Košický kraj.



Bratislava - Od mája sa zruší poskytovanie zubných benefitov v zdravotných poisťovniach. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že benefit splnil svoj edukačný účel a je potrebné hľadať nové benefity.

Žilina - Dostavbu železničného uzla Žilina dokončia koncom roka 2025, prípadne v roku 2026. Pôvodný termín ukončenia stavby, ktorá je s 330 miliónmi eur jednou z najväčších investícií do železničnej infraštruktúry, bol koncom roka 2024.



Bratislava - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vyjadril podporu Srbsku v jeho úsilí o integráciu do Európskej únie. Za kľúčovú v tejto súvislosti označil normalizáciu vzťahov s Prištinou.



Washington - Spojené štáty si neželajú zhoršenie vzťahov s Iránom, ale zároveň budú pokračovať v obrane Izraela.



New York - Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu vyjadril znepokojenie nad možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne. Vyzval na mimoriadnu zdržanlivosť.



Washington - Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval spojencov, aby voči Ukrajine preukázali rovnakú "jednotu" ako voči Izraelu, ktorý s podporou Západu cez víkend odrazil mohutný dronový a raketový útok iránskej armády.



Varšava - Poľsko a Dánsko sa budú ďalej snažiť mobilizovať krajiny EÚ za účelom získania pomoci pre Ukrajinu.



Washington - Americký prezident Joe Biden prijal včera v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov.
Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok 15. apríla 2024 v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu.
Foto: TASR/AP



Madrid - Už vyše 500 hektárov pôdy spálil na východe Španielska lesný požiar, ktorý vypukol v dôsledku nezvyčajne teplého počasia.