Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 25. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR vo štvrtok 25. apríla 2024 - 5.45 h.



Bratislava - Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Včera túto zmenu schválili poslanci Národnej rady SR.



Bratislava - Premiér Robert Fico vyzval predsedu Najvyššieho súdu SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023.

- Prideľovanie spisov na Najvyššom súde SR je v poriadku, spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. Vyhlásil to predseda NS SR Ján Šikuta po včerajšej kontrole rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.



Bratislava - Rozhlas a televízia Slovenska sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý včera schválila vláda.

- Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase by mala Národná rada SR schváliť ešte pred letom. Po výjazdovom rokovaní vlády SR v Dolnej Krupej to uviedol premiér Robert Fico.

- Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi. Myslí si to vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska. Pripravované zmeny kritizuje aj opozícia.

- Mimovládne organizácie sa pre návrh zákona k Rozhlasu a televízie Slovenska obracajú na európske inštitúcie.

Na snímke zľava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Dolnej Krupej, okres Trnava 24. apríla 2024.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Bratislava - Poľnohospodári môžu dostať bezúročnú pôžičku do 100.000 eur na preklenutie obdobia, kým dostanú meškajúce priame platby. Informoval o tom premiér Robert Fico.



Košice - Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o tohtoročnom štátnom rozpočte. Na včerajšom zasadaní prijal na ďalšie konanie návrh skupiny opozičných poslancov Národnej rady SR, ktorí vidia rozpor prijatého zákona s Ústavou SR a ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti. Súd zároveň nevyhovel ich návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.

- Ústavný súd SR posúdi ústavnosť časti minuloročnej novely zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Na ďalšie konanie súd včera prijal návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorá namietala obmedzenie účasti verejnosti na rozhodovacích procesoch, týkajúcich sa životného prostredia.



Bratislava - Dlh v zdravotníctve vlani stúpol na 817,03 milióna eur. Ide o medziročný rast o 4,61 milióna eur.



Bratislava - Medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International vo svojej výročnej správe za rok 2023 upozorňuje na diskrimináciu Rómov na Slovensku. Kritizuje slovenskú legislatívu, že nepovoľuje interrupčnú tabletku, a tiež to, že v SR nie sú uzákonené zväzky osôb rovnakého pohlavia a transrodoví ľudia nemajú prístup k rodovo afirmatívnej starostlivosti.



Praha - Spolupráca krajín Vyšehradskej štvorky vo vojenskej oblasti dáva zmysel bez ohľadu na možné odlišné politické názory vedení štátov. Po stretnutí šéfov armád V4 na zámku Liblice to povedal náčelník generálneho štábu českej armády Karel Řehka.



Washington - Americký prezident Joe Biden včera podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan.

Americký prezident Joe Biden gestikuluje pred podpisom zákona o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan v Bielom dome vo Washingtone v stredu 24. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Washington - Ukrajina začala prvýkrát tento mesiac používať balistické rakety dlhého doletu ATACMS, ktoré jej tajne poskytli Spojené štáty. Včera to oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.



Moskva - Rusko bude musieť hlbšie zatlačiť ukrajinské sily a rozšíriť tzv. nárazníkovú zónu v prípade, ak Kyjev získa od Spojených štátov taktické balistické strely ATACMS s dlhším doletom. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.



Kyjev - Ukrajinská vláda schválila nové pravidlá, podľa ktorých bude možné mužom v mobilizačnom veku vydať pas len na Ukrajine.



Washington - Prezident USA Joe Biden včera žiadal Izrael, aby zaistil prísun novej americkej humanitárnej pomoci do vojnou zmietaného Pásma Gazy.



Varšava - Poľsko poskytne finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov dolárov pre dve humanitárne agentúry OSN, ktoré podporujú civilistov vo vojnou zmietanom Pásme Gazy.



Štrasburg - Európsky parlament odobril historicky prvé pravidlá EÚ týkajúce sa boja proti násiliu na ženách.



New York - Rusko včera vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.



Nitra - Hokejisti HK Nitra sa stali majstrami Tipos extraligy v sezóne 2023/24. V štvrtom finálovom stretnutí play off zdolali Spišskú Nová Ves 2:1 po predĺžení a v sérii triumfovali 4:0 na zápasy.