Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 27. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 27. mája 2024 - 5.45 h.


Bratislava - Ponuka na stretnutie parlamentných politických strán za okrúhlym stolom stále platí. V diskusnej relácii RTVS to včera uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Rešpektuje, že niektoré strany preferujú neskorší termín stretnutia. Hlava štátu vníma naprieč politickým spektrom snahu o upokojenie.



Bratislava - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok je pripravený vyvodiť zodpovednosť v prípade, že kontrola postupu ochranky počas útoku na premiéra Roberta Fica preukáže zlyhania či pochybenia. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Nevylúčil, že ak bude atentát na premiéra prekvalifikovaný ako trestný čin terorizmu, môže dôjsť k zvýšeniu stupňa protiteroristických opatrení na Slovensku.



Bratislava - Zvolený prezident Peter Pellegrini bude rešpektovať odporúčania úradu pre ochranu ústavných činiteľov v súvislosti s jeho bývaním počas výkonu prezidentského mandátu. Potrebu riešenia otázky bývania troch najvyšších ústavných činiteľov otvoril v uplynulých dňoch minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.



Bratislava - Ľudia pracujúci v noci by mali mať odmeny na úrovni európskych krajín. Dôvodom je, že Slovensko má najväčší podiel nočnej práce v rámci EÚ. Uviedla to v diskusnej relácii TA3 ministerka hospodárstva SR Denisa Saková v súvislosti s pripravovaným automatom výpočtu minimálnej mzdy. Poslanec Národnej rady SR za SaS Marián Viskupič hovorí, že by to mohlo spôsobiť problémy v konkurencieschopnosti Slovenska.



Bratislava - Vývoj zdravotného stavu premiéra Roberta Fica zodpovedal včera prognózam nastaveným lekárskym konzíliom. Dnes budú pokračovať kontrolné vyšetrenia. Informovala o tom Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, kde je premiér hospitalizovaný.

Na snímke polícia v areáli Rooseveltovej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Bratislava - Poslanci Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ navrhujú zaviesť nový trestný čin hanobenia štátnych symbolov Slovenskej republiky a symbolov Európskej únie.



Bratislava - Vo voľbách do Európskeho parlamentu môžu Slováci krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič odovzdá neupravený hlasovací lístok. Eurovoľby sa budú konať o dva týždne, v sobotu 8. júna.



Bratislava - Mesto Bratislava dnes hostí európskych primátorov z Budapešti, Varšavy, Paríža, Tirany, ale aj ukrajinských miest Charkov a Ľvov. Diskutovať budú o demokracii a jej ochrane v európskom priestore.



Jeruzalem - Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas včera vyhlásilo, že spustilo "veľký raketový" útok na Tel Aviv.



Rafah - Najmenej 35 ľudí zahynulo a desiatky sa zranili pri izraelských útokoch neďaleko mesta Rafah na juhu palestínskeho územia. Izraelská armáda tvrdí, že útok na Rafah bol vedený proti "legitímnym cieľom podľa medzinárodného práva.



Kyjev - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera požiadal prezidenta USA Joea Bidena a čínsku hlavu štátu Si Ťin-pchinga, aby sa zúčastnili na júnovej mierovej konferencii o Ukrajine, ktorá sa uskutoční vo Švajčiarsku.



Brusel - Predseda Európskej rady Charles Michel odsúdil "krutý" útok Ruska na hypermarket v ukrajinskom Charkove, ktorý si vyžiadal najmenej 14 obetí. Hypermarket Epicentr zasiahli v sobotu podľa ukrajinských predstaviteľov dve ruské navádzané bomby.



Stresa - Skupina G7 zvažuje, že podnikne kroky proti Číne za jej obchodnú politiku a nadmernú priemyselnú kapacitu.



Paríž - Francúzska vláda plánuje skrátiť obdobie, počas ktorého môžu ľudia žiadať o dávky v nezamestnanosti, aby posilnila ich motiváciu pracovať.



Brusel - Nórsko včera odovzdalo predsedovi vlády Palestínskej samosprávy Muhammadovi Mustafovi dokumenty o uznaní palestínskej štátnosti.



Londýn - Britská Konzervatívna strana zavedie povinnú vojenskú službu pre mladých ľudí, ak zvíťazí v júlových parlamentných voľbách, vyhlásil jej predseda a zároveň premiér Rishi Sunak.



Riga – Litovský prezident Gitanas Nauséda zvíťazil vo včerajšom druhom kole volieb novej hlavy štátu s výrazným náskokom pred premiérkou Ingridou Šimonyté.



Tchaj-pej - Tchaj-pej oznámil, že za posledných 24 hodín zaznamenal v okolí Taiwanu 21 čínskych vojenských lietadiel a 15 plavidiel námornej alebo pobrežnej stráže.



Varna - Slovenská reprezentantka v športovej gymnastike Adela Balcová obsadila tretie miesto na kladine na pretekoch série World Challenge Cup v bulharskej Varne.



Paríž - Slovenská tenistka Rebecca Šramková neuspela v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros.



Praha - Hokejisti domáceho Česka získali zlaté medaily na 87. MS. Vo finálovom zápase zdolali Švajčiarsko 2:0. Bronzové medaily získali hokejisti Švédska, ktorí zvíťazili nad Kanadou 4:2. Slovenskí hokejisti obsadili 7. miesto.

Českí hokejisti dvíhajú nad hlavu trofej po výhre vo finálovom zápase Česká republika - Švajčiarsko na 87. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Prahe v nedeľu 26. mája 2024.
Foto: TASR/AP