Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy TASR - 6.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 9. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 9. mája 2022 - 6.45 h.



Bratislava Prezidentka SR Zuzana Čaputová včera ocenila 25 osobností spoločenského, kultúrneho a športového života, z toho šesť in memoriam. Štátne vyznamenania udelila aj tento rok v náhradnom termíne.
Na snímke vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vpravo Marián Hossa si preberá Rad Ľudovíta Štúra II. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj Slovenskej republiky v oblasti športu počas slávnostného ceremoniálu udeľovania štátnych vyznamenaní 8. mája 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vyšné Nemecké Tri dni trvajúca návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej na Slovensku je veľkým gestom. Vyzdvihla tým pomoc a solidaritu obyvateľov Slovenska voči ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine. Povedal to premiér Eduard Heger po návšteve manželky amerického prezidenta na hraničnom priechode vo Vyšnom Nemeckom. Dnes prijme Jill Bidenovú v Prezidentskom paláci prezidentka SR Zuzana Čaputová.
Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v nedeľu v rámci štvordňovej cesty po Európe pricestovala z Bratislavy do Košíc. Prvá dáma navštívila pri autobusovej stanici krízové centrum pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny a stretla sa so slovenskými a ukrajinskými matkami pri príležitosti Dňa matiek. Potom sa na hraničnom priechode Vyšné Nemecké stretla s predsedom vlády SR Eduardom Hegerom, jeho manželkou a ministrom vnútra Romanom Mikulcom. Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vpravo) v sprievode predsedu vlády SR Eduarda Hegera (uprostred), jeho manželky Lucii Hegerovej (vľavo) a ministra vnútra Romana Mikulca navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom 8. mája 2022.
Foto: TASR - Roman Hanc


Bratislava Hnutie Sme rodina sa v parlamente zdržalo hlasovania o vydaní predsedu Smeru-SD Roberta Fica na prípadné väzobné stíhanie, lebo šéf hnutia Boris Kollár figuruje v prípade ako poškodený, a preto je zaujatý. Predseda Národnej rady SR Kollár to uviedol v relácii RTVS O 5 minút 12. Nezaradený poslanec a šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini zdôraznil, že nevydanie Fica do väzby nemá vplyv na pokračovanie trestného stíhania.



Bratislava - Druhá svetová vojna je mementom aj pre naše životy v 21. storočí. Ak ich chceme prežiť v mieri, musíme mať odhodlanie i prostriedky mier ubrániť. Premiér SR Eduard Heger to uviedol pri príležitosti včerajšieho Dňa víťazstva nad fašizmom.



BratislavaPrezidentka SR Zuzana Čaputová bude zvažovať ďalšie právne kroky v súvislosti s nenávistnými prejavmi voči jej osobe. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Reagovala tak na vulgárne prejavy, ktoré zazneli na prvomájovom proteste v Nitre organizovanom opozičným Smerom-SD.
Na archívnej snímke z 1. mája 2022 Svätoplukove námestie v Nitre, kde opozičná strana Smer-SD zorganizovala oslavu sviatku práce a protivládny protest, ktorého sa zúčastnilo niekoľko tisíc ľudí.
Foto: TASR – Henrich Mišovič



Bratislava Slovensko stále nemá oficiálnu definíciu energetickej chudoby. Experti v tejto súvislosti upozorňujú, že bez nej nemôže štát prijať dlhodobé a koncepčné opatrenia na jej riešenie a pri rastúcich cenách energie je už v súčasnosti pre niektorých odberateľov problém za energie zaplatiť.



Washington - Skupina siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta G7 je "zaviazaná postupne ukončiť alebo zakázať dovoz ruskej ropy", uviedol Biely dom, stupňujúc tlak na Moskvu v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.



Brusel - Krajiny Európskej únie zatiaľ ani po niekoľkých dňoch rokovaní nenašli kompromis v otázke embarga na ruskú ropu. Ešte sa pracuje na garanciách týkajúcich sa zabezpečenia dodávok pre niektoré krajiny, ktoré sú závislé od ropy dodávanej z Ruska cez ropovody.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

Brusel - Maďarsko ďalej blokuje dohodu členských štátov Európskej únie o embargu na ruskú ropu. Aktuálny návrh EK počíta s tým, že Maďarsko, Slovensko a Česko by dostali dlhší prechodný čas, kým zastavia dovoz ruskej ropy. Viac času požadovali aj Chorvátsko a Bulharsko. Ostatné krajiny by mali import ruskej ropy zastaviť do konca tohto roka.



Varšava - Poľsko zatiaľ dokončilo výstavbu trvalého oplotenia na 60 kilometroch svojej hranice s Bieloruskom. Výstavba hraničného plota ide podľa plánu a mal by byť hotový do konca júna, uviedli poľské orgány.



Moskva - Približne 1,16 milióna ľudí bolo od začiatku invázie Kremľa na Ukrajine odvezených z ukrajinského územia do Ruska. Uviedlo to ruské ministerstvo obrany. Naopak Rusko počas prvých troch mesiacov roka 2022 opustili takmer štyri milióny Rusov. Vyplýva to z oficiálnych štatistík, ktoré zverejnila ruská Federálna bezpečnostná služba.



Damask - Pomoc potrebuje čoraz viac sýrskych detí, no finančných prostriedkov na ich podporu je stále menej a menej, varovala Organizácia Spojených národov. Pomoc potrebuje rekordných 12,3 milióna sýrskych detí – 6,5 milióna priamo v Sýrii a 5,8 milióna v okolitých krajinách, do ktorých utiekli pred vojnou.



Bratislava - Futbalisti FC Spartak Trnava triumfovali v Slovenskom pohári 2021/2022. Vo včerajšom finále Slovnaft Cupu na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave zdolali ŠK Slovan Bratislava 2:1 po predĺžení.
Na snímke zľava kapitán Trnavy Martin Škrtel a kapitán Slovana Vladimír Weiss ml. sa objímajú pred začiatkom finálového zápasu Slovenského pohára - Slovnaft Cupu medzi ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava v Bratislave v nedeľu 8. mája 2022.
Foto: TASR - Lukáš Grinaj