Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Správy z geologických prác by viac nemuseli byť utajované

Na snímke poslanci v rokovacej sále, foto z archívu. Foto: TASR - Jakub Kotian

Doterajšia úprava umožňovala informácie z "utajených" záverečných správ poskytovať iba ústredným orgánom štátnej správy.

Bratislava 4. mája (TASR) - Súkromné spoločnosti by po novom nemali zatajovať výsledky prieskumu, ktorý potvrdzuje kontamináciu pôdy a vôd. Verejne prístupné by mali byť záverečné správy financované z verejných zdrojov, záverečné správy z geologického prieskumu životného prostredia či zo sanácie geologického prostredia a environmentálnej záťaže. Vyplýva to z novely zákona o geologických prácach, ktorú vo štvrtok poslanci Národnej rady (NR) SR presunuli do druhého čítania.

"Cieľom návrhu zákona je zároveň sprístupniť dostupné údaje o pravdepodobných environmentálnych záťažiach," uvádza sa v predložených materiáloch. Novela má tiež zvýšiť informovanosť obcí a miest. Zaviesť by sa mala povinnosť oboznámiť objednávateľa záverečnej správy z geologického prieskumu alebo zo sanácie environmentálnej záťaže s rizikom pre zdravie a životné prostredie v ich katastrálnom území. Objednávateľ by mohol podľa materiálu písomne poveriť zhotoviteľa geologických prác.

Doterajšia úprava umožňovala informácie z "utajených" záverečných správ poskytovať iba ústredným orgánom štátnej správy, ak ich nevyhnutne potrebovali na plnenie úloh vo verejnom záujme, priblížil envirorezort.