Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

ODBORNÍCI: Duševné zdravie je na Slovensku dlhodobo podceňované

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O duševné zdravie by sme sa mali starať rovnako ako o to fyzické.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Duševné zdravie je podľa Slovenskej psychiatrickej spoločnosti (SPsS) na Slovensku dlhodobo podceňované. Aj preto sa počas mesiaca duševného zdravia rozhodla usporiadať online talkshow, v rámci ktorej sa bude v stredu od 16.30 h diskutovať o týchto témach.

"Snažíme sa vyzývať ľudí, aby o svojich problémoch hovorili a vyhľadali odborníka," uviedla prezidentka SPsS Ľubomíra Izáková. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa až 80 percent ľudí hanbí priznať, ak trpí psychickou poruchou.

Za nárastom počtu duševných porúch je podľa členky výboru SPsS Márie Královej aj nárast psychosociálnej záťaže. "Kumulácia negatívnych životných udalostí a dlhodobé pôsobenie stresu má významný vplyv na zvyšovanie počtu ľudí trpiacich depresiou a inými duševnými poruchami," dodala.

O duševné zdravie by sme sa mali starať rovnako ako o to fyzické. "Najmä pri sedavom zamestnaní, v ktorom človek namáha psychiku, je vhodné sa mimo práce viac pohybovať a tráviť čas vonku. Ten, kto pracuje fyzicky, by sa zase po práci mal venovať svojej duši," vysvetlila Izáková.