Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Štátny pedagogický ústav hľadá učiteľov ZŠ na tvorbu edukačných videí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Materiál sa stane súčasťou EduTV, projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) vytvára databázu krátkych vzdelávacích videí pre predmety 1. až 5. ročníka základných škôl s vyučovacím jazykom slovenským, vyučovacím jazykom národnostnej menšiny aj pre školy s vyučovaním jazyka národnostnej menšiny. V súčasnosti hľadá učiteľov predmetov od 1. po 5. ročník základnej školy na tvorbu vzdelávacieho obsahu. Informuje o tom ŠPÚ na svojom webe.

Do procesu tvorby videí sa v predchádzajúcich mesiacoch zapojili učitelia z celého Slovenska. Spolupráca na tvorbe vzdelávacieho obsahu je finančne honorovaná. V nasledujúcom období pribudnú video hodiny z 1. až 5. ročníka základných škôl, ktorých tvorbu bude zastrešovať ŠPÚ. V prípade, že majú učitelia o spoluprácu záujem, musia vyplniť dotazník k tvorbe videí podľa vyučovacieho jazyka školy a následne ich bude ŠPÚ kontaktovať.

Materiál sa stane súčasťou EduTV, projektu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. "Bude edukačnou pomôckou pre žiakov, ale aj učiteľov či rodičov najmä v prípade, ak sa žiak z rôznych dôvodov nemôže zúčastňovať na prezenčnej výučbe. Videá budú spracované v súlade s cieľmi a obsahom predmetov podľa štátnych vzdelávacích programov," uvádza sa na webe ŠPÚ.

Osvojovanie učiva je podporené aj pracovnými listami vytvorenými priamo k vzdelávacím videám. Edukačné videá vytvárajú priamo učitelia z praxe, ktorým ŠPÚ poskytne metodickú podporu. ŠPÚ informoval, že k 22. septembru bolo vo vzdelávacej sekcii EduTV 746 videí pre druhý stupeň základných škôl a dopĺňajú ich vzdelávacie videá Khan Academy.