Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Otvára sa vzdelávanie pre pedagógov, ktorí budú môcť učiť rómsky jazyk

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Projekt nadväzuje na dlhodobú činnosť Štátneho pedagogického ústavu v tejto oblasti.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) prináša bezplatný jazykový kurz, ktorý pripraví účastníkov na štátnu skúšku z rómskeho jazyka na úrovni C1. Aktuálne na Slovensku existuje veľmi málo škôl, kde sa vyučuje rómčina, alebo kde učitelia využívajú tento jazyk na komunikáciu so žiakmi. TASR o tom informovala Veronika Klindová zo ŠPÚ.

Predmet rómsky jazyk a literatúra v slovenských základných a stredných školách aktuálne vyučujú siedmi pedagógovia. Podľa odhadov žije na Slovensku 440.000 Rómov, z ktorých nemalá časť používa rómsky jazyk ako svoj materinský.

„Vzdelávanie pedagógov v rómskom jazyku je krok k odstráneniu jazykovej bariéry škôl vo vzdelávaní žiakov z marginalizovaných rómskych komunít, ktorá môže byť neraz dôvodom školského neúspechu. Inklúzia v slovenských školách je nielen o školskej politike, školskom zákone, finančných dotáciách, materiálnych podmienkach, príprave učiteľov a ďalších odborníkov, ale predovšetkým v nej ide o postoje nás všetkých," priblížila štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre inklúziu, národnostné školstvo a celoživotné vzdelávanie Svetlana Síthová.

Podpora kompetencií učiteľov v oblasti využívania rómskeho jazyka je podľa riaditeľky ŠPÚ Miroslavy Hapalovej dôležitým nástrojom zlepšovania vzdelávacích výsledkov rómskych žiakov a zabezpečenia ich rovnoprávneho prístupu ku vzdelávaniu. "Zároveň, zabezpečenie vyučovania rómskeho jazyka v školách ako jedného z jazykov národnostných menšín vyplýva z medzinárodných záväzkov Slovenska, ale najmä z vnútroštátnej legislatívy," uviedla Hapalová.

Vzdelávanie je určené pre budúcich aj súčasných učiteľov rómskeho jazyka a tiež pedagógov pôsobiacich v školách, ktoré navštevujú aj žiaci z rómskych komunít. Prihlasovanie je otvorené aj pre asistentov učiteľa a komunitných pracovníkov. Podmienkou prijatia je rómsky jazyk na pokročilej úrovni.

Odborná a jazyková príprava na štátnu skúšku z rómskeho jazyka je súčasťou preddefinovaného projektu s názvom Inovatívne vzdelávanie učiteľov s cieľom zvýšiť ich interkultúrne kompetencie vo vzdelávacom procese rómskych žiakov. Projekt nadväzuje na dlhodobú činnosť ŠPÚ v tejto oblasti.

„Hlavným cieľom projektu je systémová podpora zavedenia vyučovania rómskeho jazyka a literatúry v základných a stredných školách. Taktiež tvorba podporných nástrojov pri zavádzaní inovatívnych vzdelávacích prístupov vo vyučovaní a interkultúrnej výchovy v školách so žiakmi z rómskych komunít," spresnil manažér projektu Jozef Facuna.