Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

ŠPÚ v spolupráci so žiackym poradným výborom predstavili program Buddy

Na archívnej snímke prváčka Nasťa z Ukrajiny počas vyučovania. Foto: TASR - František Iván

Program je dobrovoľný a slúži ako doplnok k aktivitám na školách, kde sa začleňujú deti z Ukrajiny.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) v spolupráci so žiackym poradným výborom predstavili program Buddy. Nové metodické a podporné materiály pomôžu základným a stredným školám s realizáciou rovesníckej podpory pre deti a mladých prichádzajúcich z Ukrajiny. Zapojenie do programu je dobrovoľné. Informuje o tom ŠPÚ na svojom webe.

Nový program Buddy vznikol z iniciatívy žiakov a študentov v žiackom poradnom výbore, ktorí sa chceli aktívne pričiniť o lepšiu a rýchlejšiu integráciu nových spolužiakov z Ukrajiny. Odborníci zo ŠPÚ pripravili metodiku, dokumenty a formuláre, ktoré môžu školám pomôcť v realizácii takejto formy podpory.

"V publikácii poskytujeme základné rámce a návody, ako čo najlepšie dohliadať na bezpečný a efektívny priebeh programu, ktorý pomôže škole, novým žiakom prichádzajúcim z Ukrajiny a tiež konkrétnym dobrovoľníkom, ktorí sa rozhodli zapojiť do programu," uviedli autori časti metodiky, ktorá sa zameriava na učiteľov v pozícii supervízorov. V časti materiálov určených pre žiakov a študentov sú návody, nápady a tipy, ako byť tým správnym "buddym" pre nového spolužiaka. Nachádzajú sa tu aj informácie o forme stretávania a úlohách "rovesníckeho sprievodcu".

Program je dobrovoľný a slúži ako doplnok k aktivitám na školách, kde sa začleňujú deti z Ukrajiny. Návody však môžu slúžiť ako pomôcka aj pri procese adaptácie ďalších detí cudzincov, ktorých rodiny prichádzajú na Slovensko z iných krajín.