Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Štátny pedagogický ústav radí učiteľom, ako postupovať pri vyučovaní

Ilustračné foto. Foto: TASR - Marko Erd

V rámci jednotlivých vyučovacích predmetov nemusí škola v tejto situácii podľa ŠPÚ prebrať všetky stanovené výkonové a obsahové štandardy daného ročníka, ale môže ich presunúť do vyššieho ročníka.

Bratislava 30. marca (TASR) - Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) vypracoval odporúčanie pre učiteľov, ako postupovať pri vyučovaní žiakov detí online. Odporúča postupovať podľa štátneho vzdelávacieho programu – vzdelávacieho štandardu vyučovacieho predmetu pre príslušný ročník a pri plnení výkonových a obsahových štandardov sa zamerať prioritne na základné učivo. TASR o tom informovala Mária Hrehová zo ŠPÚ.

"Odporúčame klásť dôraz na výkonové štandardy, ktoré slúžia na utvrdenie a prehĺbenie už osvojeného základného učiva. Zároveň navrhujeme využívať toto obdobie na rozvíjanie čitateľskej gramotnosti v rámci všetkých vzdelávacích oblastí, a to prácou s rôznymi typmi a druhmi textov, s využitím medzipredmetových vzťahov a prierezových tém," uviedol riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk.

V rámci jednotlivých vyučovacích predmetov nemusí škola v tejto situácii podľa ŠPÚ prebrať všetky stanovené výkonové a obsahové štandardy daného ročníka, ale môže ich presunúť do vyššieho ročníka. Zručnosti, ktoré by mali žiaci nadobudnúť v navrhovaných praktických aktivitách, si môžu ďalej zdokonaľovať vo vyšších ročníkoch.

Na webe ŠPÚ sa nachádzajú i viaceré odporúčania, napríklad ako môžu rodičia a učitelia uľahčiť vyučovanie detí v domácom prostredí či námety na vzdelávanie žiakov so zdravotným znevýhodnením.

Vyučovanie na školách je prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu.