Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rezort spravodlivosti spustil výberové konanie

Na archívnej snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR a Centra právnej pomoci v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Verím, že aj na základe širokého zloženia výberovej komisie sa podarí nájsť skutočného profesionála, uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Bratislava 13. januára (TASR) – Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR spustilo výberové konanie na riaditeľa nového úradu pre správu zaisteného majetku. Vyberať ho bude sedemčlenná komisia, okrem rezortu spravodlivosti v nej budú mať zastúpenie aj Generálna prokuratúra SR, Špecializovaný trestný súd a Ministerstvo financií SR. TASR o tom informoval hovorca MS SR Peter Bubla.

„Je veľmi dôležité, aby to bol človek bez akýchkoľvek korupčných vplyvov. Verím, že aj na základe širokého zloženia výberovej komisie sa podarí nájsť skutočného profesionála,“ uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). Záujemcovia o šéfa úradu sa môžu hlásiť do 2. februára.

Úlohou nového riaditeľa úradu bude podľa rezortu tvorba stratégie a štátnej politiky, koncepčná činnosť a tvorba zásadných opatrení. Tiež koordinovanie tvorby zásadných opatrení, zabezpečenie efektívnej komunikácie, účelného hospodárenia s majetkom na úrovni úradu a v rámci výkonu správy zaisteného majetku.

„Od človeka, ktorý bude tento úrad viesť, bude závisieť celá činnosť tohto úradu. Je preto dôležité, aby to bol človek rozhľadený v agende súvisiacej s činnosťou tohto úradu, aby to bol človek, ktorý bude vedieť, ako naložiť s majetkom, ktorý bol zaistený na základe rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní,“ spresnila ministerka.

Výberové konanie má pozostávať z písomnej a ústnej časti. „Písomnú časť výberového konania tvorí test predovšetkým zo základných znalostí právnych predpisov vo vzťahu k činnosti úradu pre správu zaisteného majetku, test z cudzieho jazyka a prípadová štúdia,“ doplnil rezort s tým, že v ústnej časti komisia preverí schopnosti a vlastnosti uchádzača.

Zriadenie úradu predpokladá zákon o výkone rozhodnutia o zaistení majetku a správe zaisteného majetku, ktorý bol schválený v októbri 2020. Účinný je od 1. januára, úrad má začať fungovať od 1. augusta 2021.