Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

SR a ČR volajú po posilnení vonkajšej hranice Európskej únie

Na snímke zľava slovenský premiér Eduard Heger (OĽaNO) a český premiér Petr Fiala počas spoločného uctenia pamiatky padlých vojakov pri príležitosti Dňa vojnových veteránov 11. novembra 2022 pri pamätníku Československých legionárov v Prahe. Foto: TASR - Jakub Kotian

Zároveň oznámili, že obe krajiny chcú pri riešení migračnej krízy intenzívnejšie spolupracovať.

Vonkajšia hranica Európskej únie, resp. Schengenského priestoru by mala byť posilnená a kľúčovou je ochrana maďarsko-srbskej hranice. Zhodli sa na tom po stretnutí v Prahe premiér ČR Petr Fiala a premiér SR Eduard Heger (OĽANO). Zároveň oznámili, že obe krajiny chcú pri riešení migračnej krízy intenzívnejšie spolupracovať. Pomôcť chcú aj Maďarsku.

"Cieľom Schengenu bolo odstrániť vnútorné hranice a posilniť vonkajšiu hranicu Schengenského priestoru. Práve preto, keď vidíme, že tam je slabé miesto, musíme ho posilniť. Musíme pomôcť Maďarsku, aby dokázalo eliminovať ilegálnu migráciu," uviedol Heger. Doplnil, že tlak na maďarsko-srbskú hranicu rastie, preto je podľa neho potrebné zapojenie ďalších krajín.

Premiér Heger vyhlásil, že cieľom je spriechodniť všetky hraničné priechody pre občanov EÚ. "Preto sme sa dohodli aj na úzkej spolupráci a konkrétnych krokoch medzi policajnými prezidentmi, ale aj ministrami vnútra, aby priniesli konkrétny akčný plán," priblížil slovenský premiér. Vďaka nemu by sa mali krajiny podľa neho vrátiť do pôvodného, voľného režimu Schengenu.



Aktuálny problém s nelegálnou migráciou je podľa Hegera potrebné riešiť spoločne. "Ak ho riešime každý samostatne, nevieme ho dostatočne vyriešiť a v skutočnosti neriešime ozajstný problém. A tým je rastúci tlak na maďarsko-srbskú hranicu," zdôraznil Heger. Poukázal, že je potrebné spojiť sily a iniciatívu rozšíriť o ďalšie krajiny.

Fiala doplnil, že české opatrenia na hraniciach neboli namierené proti Slovensku. "Reagovali sme na rastúce problémy s nelegálnou migráciou," vysvetlil. Vyhlásil, že s Hegerom sa dohodli, že česká a slovenská polícia bude koordinovať svoju činnosť aj na česko-slovenskej hranici. "S cieľom efektívnejšej a rýchlejšej kontroly osôb bývajúcich na území oboch štátov nelegálne, a to aj formou spoločných hliadok, najmä na železniciach," doplnil.