Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Slovensko zvolili za člena Medzivládneho výboru UNESCO

Na archívnej snímke zo 17. októbra 2016 je logo Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru pred vstupom do sídla UNESCO v Paríži. Foto: TASR/AP

Rezort diplomacie dodal, že 24-členný výbor je hlavným výkonným orgánom Dohovoru a zároveň orgánom, ktorý rozhoduje o zápisoch prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva.

Bratislava 7. júla (TASR) - Slovensko bolo zvolené za člena Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Spolu s Uzbekistanom začne svoj štvorročný mandát od 28. novembra 2022 počas 17. zasadnutia Výboru v Maroku. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničný vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Naše zvolenie je ohodnotením vysokej expertízy SR v oblasti zachovávania tradícií a živého dedičstva, ale aj ocenením diplomatických aktivít nášho rezortu. Vyvrcholením lobingového úsilia bolo mimoriadne úspešné vystúpenie kolektívu SĽUK na pôde UNESCO,"
skonštatoval šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že ako členovia výboru budeme ešte aktívnejšie zdieľať s medzinárodným spoločenstvom dobrú prax pri využívaní nehmotného dedičstva na podporu udržateľného spôsobu života.



Výbor UNESCO pre nehmotné kultúrne dedičstvo bol vytvorený Dohovorom z roku 2003, ktorý SR ratifikovala medzi prvými krajinami v roku 2006. Rezort diplomacie dodal, že 24-členný výbor je hlavným výkonným orgánom Dohovoru a zároveň orgánom, ktorý rozhoduje o zápisoch prvkov nehmotného kultúrneho dedičstva na Reprezentatívny zoznam nehmotného dedičstva ľudstva. Slovensko má na zozname osem prvkov, napríklad Fujaru, Gajdošskú kultúru, či Modrotlač, Drotárstvo a Sokoliarstvo. Svoju expertízu zároveň SR poskytuje podľa slov rezortu aj ako koordinátor projektu UNESCO na mapovanie potrieb a zachovanie tradícií vysídlených Ukrajincov na Slovensku.