Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SR by mohla prijať od Európskej investičnej banky 120 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: Wikipedia

Mali by byť určené pre oblasť teplárenstva a podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Slovensko by mohlo prijať od Európskej investičnej banky 120 miliónov eur už v januári 2022. Mali by byť určené pre oblasť teplárenstva a podporu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda na svojom zasadnutí. Zároveň odporúča parlamentu, aby zákon schválil v skrátenom legislatívnom konaní.

Ide o peniaze z Modernizačného fondu, ktoré môže Slovensko prijať len na jeden samostatný účet a v termíne do 20. januára 2022. Cieľom návrhu zákona je zabezpečenie správneho fungovania Modernizačného fondu vrátane tokov financií, ktoré z tohto fondu budú prichádzať na Slovensko.

"Tieto finančné prostriedky budú následne prerozdelené pre Ministerstvo životného prostredia SR a pre Ministerstvo hospodárstva SR," uvádza sa v materiáli. Envirorezort dodáva, že bez navrhovanej právnej úpravy by prijímanie týchto finančných prostriedkov a ich následná distribúcia medzi vykonávateľov fondu neboli možné.

Na podporu investícii z Modernizačného fondu má minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) zriadiť komisiu. V jej kompetencii by malo byť určenie výšky peňazí, ktoré budú zaslané na účet Environmentálneho fondu a na samostatný účet rezortu hospodárstva.

Envirofond má poskytovať podporu z prostriedkov fondu na financovanie investičných návrhov s cieľom modernizácie energetických systémov a zlepšenia energetickej efektívnosti. To vo výške a spôsobom, ktorý určí komisia pre Modernizačný fond, tvrdí MŽP.

Modernizačný fond je podľa materiálu nízkouhlíkový podporný mechanizmus zriadený smernicou Európskej únie, ktorý slúži na podporu investícií, vrátane financovania malých investičných projektov, na modernizáciu energetických systémov a zlepšenie energetickej efektívnosti v členských štátoch.