Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

SR čelí dvom právnym konaniam EÚ, jedno sa týka vyslaných pracovníkov

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

V právnej oblasti zameranej na pracovné miesta a sociálne práva EK vyzvala 17 členských štátov vrátane Slovenska, aby dodržiavali smernicu Európskeho parlamentu a Rady EÚ o vysielaní pracovníkov.

Brusel 26. januára (TASR) - Európska komisia vo štvrtok v rámci prvého tohoročného balíka právnych konaní voči členským štátom porušujúcim legislatívu EÚ zaslala Slovensku jednu oficiálnu výzvu z oblasti digitálnej ekonomiky a jedno odôvodnené stanovisko týkajúce sa práv vyslaných pracovníkov. Informuje o tom spravodajca TASR.

Komisia okrem Slovenska zaslala výzvy aj do Česka, Holandska, Litvy, Maďarska, Poľska, Portugalska a Slovinska za to, že uvedené krajiny si nesplnili svoje povinnosti podľa pravidiel EÚ o podpore spravodlivosti a transparentnosti pre komerčných používateľov online sprostredkovateľských služieb.

Dotknuté členské štáty majú dva mesiace, aby odpovedali na argumenty vznesené eurokomisiou. V opačnom prípade im môže EK zaslať odôvodnené stanoviská, čo je posledný krok pred podaním žaloby na Súdnom dvore EÚ.

V právnej oblasti zameranej na pracovné miesta a sociálne práva EK vyzvala 17 členských štátov vrátane Slovenska, aby dodržiavali smernicu Európskeho parlamentu a Rady EÚ o vysielaní pracovníkov.

Podľa upozornenia eurokomisie Belgicko, Bulharsko, Česko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko nezosúladili rôzne vnútroštátne ustanovenia s vykonávacou smernicou o vysielaní pracovníkov z roku 2014.

Smernica má posilniť boj proti podvodom a obchádzaniu pravidiel, zlepšiť prístup k informáciám a administratívnu spoluprácu medzi členskými štátmi EÚ. V smernici sa vymedzujú aj kontrolné opatrenia, ktoré môžu členské štáty zaviesť na monitorovanie dodržiavania pravidiel o vysielaní pracovníkov.

Háji tiež práva vyslaných pracovníkov, aj voči nevhodnému zaobchádzaniu zo strany ich zamestnávateľa, a chráni aj práva vyslaných pracovníkov v subdodávateľských situáciách. Zároveň zabezpečuje účinné uplatňovanie a vyberanie správnych pokút vo všetkých členských štátoch.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)