Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

SR a Čína chcú zintenzívniť vzájomnú spoluprácu na vyššiu úroveň

Miroslav Lajčák Foto: TASR/AP

Výrazom obojstrannej snahy o intenzívnejšie kontakty má byť aj pripravovaná návšteva premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica v Pekingu v priebehu tohto roka.

Peking 4. februára (TASR) - Slovensko a Čína sú pripravené zintenzívniť vzájomnú spoluprácu a posunúť svoje vzťahy na ešte vyššiu úroveň. Vyplynulo to z rokovaní podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslava Lajčáka, ktorý do Číny pricestoval na pozvanie rezortného partnera Wang Iho. Ide o prvú oficiálnu návštevu šéfa rezortu slovenskej diplomacie v Pekingu od roku 2008.

"Moja návšteva v Pekingu a Šanghaji odráža odhodlanie Slovenska pestovať s Čínou ešte tesnejšie vzťahy. S partnermi sme sa snažili vniesť do nich ďalšie pozitívne impulzy s cieľom prepojiť politický dialóg s ekonomickou spoluprácou," uviedol minister Lajčák dnes po rokovaní s ministrom zahraničných vecí Wang Im v Pekingu. "Naše vzťahy dostávajú nový impulz," konštatoval čínsky minister po spoločnom rozhovore.

"Vlani sme si pripomenuli 65. výročie nadviazania diplomatických vzťahov a do ich ďalšieho roka vykračujeme so zámerom dodať im dynamiku a pretaviť ich do hmatateľných výsledkov v hospodárskej oblasti," konštatoval Lajčák. Dodal tiež, že medzi priority spolupráce s Čínou patrí obchod a podpora investícií a podnikateľských aktivít na oboch stranách najmä v oblastiach s vyššou pridanou hodnotou.

Dobrý začiatok na jar predznamenáva úspešný rok



Minister Lajčák je v Pekingu v čase, keď sa v krajine začína kalendárna jar. Jeho rezortný kolega v tejto súvislosti poukázal na čínske príslovie, ktoré hovorí, že dobrý začiatok na jar predznamenáva úspešný rok. Čína podľa neho pripisuje vzťahom so Slovenskom veľký význam a je pripravená posilniť ich. Výrazom obojstrannej snahy o intenzívnejšie kontakty má byť aj pripravovaná návšteva premiéra Slovenskej republiky Roberta Fica v Pekingu v priebehu tohto roka.

M. Lajčák sa s čínskymi partnermi dohodol aj na začiatku spolupráce vo formáte V4 + Čína ešte počas aktuálneho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke. Ocenil tiež intenzívne sa rozvíjajúcu spoluprácu Číny so 16 krajinami strednej a východnej Európy vrátane Slovenska v spoločnom formáte, ktorý sa dynamicky rozvíja a vykazuje značný potenciál.

Minister sa v diskusii s čínskym rezortným kolegom dotkol aj regionálnych a medzinárodných otázok vrátane ukrajinskej krízy a ďalších globálnych politických výziev súčasnosti: "Uznávame rastúcu úlohu Číny v regionálnom i globálnom meradle. Slovensko podporuje väčšie angažovanie sa Číny v globálnych témach," zdôraznil Lajčák.

Na záver pobytu v Číne sa ešte stretol so štátnym radcom pre zahraničnú politiku Jang Ťie Čch'om, ktorý ocenil osobný prínos ministra Lajčáka k skvalitneniu dvojstranných vzťahov a poukázal na potenciál spolupráce najmä v oblasti automobilového, elektrotechnického a telekomunikačného priemyslu.

TASR o tom dnes informoval Tlačový odbor Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.