Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

SR darovala Kazachstanu viac ako pol milióna vakcín proti COVID-19

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Veľvyslanec SR v Kazachstane Róbert Kirnág skonštatoval, že odoslanie vakcín je dôležitým prejavom solidarity, spolupatričnosti a pripravenosti Slovenska pomáhať partnerom.

Bratislava 28. februára (TASR) - Slovensko darovalo Kazachstanu viac ako pol milióna vakcín proti ochoreniu COVID-19 od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ich celková hodnota je vyše 9,7 milióna eur. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Darovanie vakcín je výsledkom úzkej spolupráce medzi rezortmi zahraničia, zdravotníctva a vnútra SR spoločne s Európskou komisiou. Teší ma, že Slovensko opätovne potvrdzuje, že vie reagovať na žiadosti partnerov o pomoc," uviedla generálna riaditeľka sekcie hospodárskej a rozvojovej spolupráce na ministerstve zahraničných vecí Lucia Kišš. Doplnila, že prepravu vakcín zabezpečila Európska komisia, ktorá zároveň uhradí 75 percent nákladov.

Veľvyslanec SR v Kazachstane Róbert Kirnág skonštatoval, že odoslanie vakcín je dôležitým prejavom solidarity, spolupatričnosti a pripravenosti Slovenska pomáhať partnerom.

Kazachstan je podľa MZVEZ desiatou krajinou, ktorú Slovensko podporilo venovaním vakcín. Zároveň ide o historicky najhodnotnejšiu humanitárnu zásielku Slovenska. V minulosti darovalo vakcíny napríklad Ukrajine, Srbsku, Rwande, Keni či Arménsku.

"Zdieľanie vakcín predstavuje formu humanitárnej pomoci, ktoré Slovensko realizuje od roku 2021, a to s cieľom podpory budovania kolektívneho zdravia, zníženia šírenia a rizika nákazy COVID-19 a v neposlednom rade s cieľom budovania odolnejšieho sveta," poukázal rezort diplomacie. Zdieľaním vakcín sa Slovensko pridáva k iniciatíve Únie zameranej na podporu partnerských krajín v boji proti pandémii nového koronavírusu v rámci prístupu Team Europe.