Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

SR daruje Ukrajine vojenský materiál v hodnote vyše 3,5 milióna eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vláda požiadala ministerstvo obrany o bezodkladné zabezpečenie dodávky darovaného materiálu.

Bratislava 16. novembra (TASR) - V súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou daruje Slovensko Ukrajine ďalší vojenský materiál v súhrnnej hodnote 3.588.929 eur. Návrh, ktorý predložilo Ministerstvo obrany SR, schválila v stredu vláda.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) po schválení bodu spresnil, že dodávka sa týka 30 bojových vozidiel pechoty (BVP) a je súčasťou dohody s Nemeckom o výmene bojovej techniky. "Nemecko poskytne SR tanky Leopard, už v decembri dostaneme prvý a v roku 2023 ďalších 14 tankov po generálnej oprave. Za to posielame Ukrajine 30 BVP," vysvetlil.

Zároveň avizoval, že v komunikácii s ukrajinskou stranou sa pripravuje ďalšia dodávka, v tomto prípade by však malo ísť o materiál, ktorý primárne pomôže civilnému obyvateľstvu preklenúť zimné obdobie. "Týka sa nielen teplého oblečenia, ale aj napríklad aj elektrocentrál, ktoré pomôžu stabilizovať energetickú sieť," uviedol minister obrany.

Rezort obrany pripomína, že dar nadväzuje na predchádzajúce dodávky, ktoré boli príspevkom SR v rámci medzinárodnej podpory Ukrajine v jej obrane voči ruskej agresii.

Vláda požiadala MO o bezodkladné zabezpečenie dodávky darovaného materiálu.