Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SR dosiahla minimum potrebných podpisov za zákaz testov na zvieratách

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Lukáš Mužla

Minimálny počet podpisov musí byť dosiahnutý aspoň v siedmich krajinách, aby ju mohli predložiť Komisii, ktorá rozhodne o následných krokoch.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Slovensko ako jedna z troch krajín dosiahlo zákonné minimum podpisov petície Európskej iniciatívy občanov za zákaz testov na zvieratách. Podpísalo ju 9870 Slovákov. Jej cieľom je zachovanie zákazu testovania kozmetiky na zvieratách a aj postupné ukončenie všetkých testov na zvieratách v Európskej únii (EÚ). Celkovo ju v Európe podporilo 275.000 ľudí. Informovala o tom Silvia Čaňová z organizácie Sloboda zvierat.

Testovanie kozmetiky a jej zložiek na zvieratách bolo v EÚ zakázané v roku 2009, zákaz predaja kozmetiky testovanej na zvieratách platí od 2013, pripomína Čaňová. Pokračuje, že Európska chemická agentúra v súčasnosti požaduje nové testy na zvieratách na niektoré zložky, napríklad na tie, ktoré sa používajú výlučne v kozmetike a zložky s dlhodobo overeným bezpečným používaním.

"Ročne použijú v EÚ laboratóriá v invazívnych experimentoch desať miliónov zvierat vrátane psov, mačiek, králikov, prasiat, ľudoopov, myší a potkanov, napriek tomu, že jestvujú overené postupy bez zvierat," hovorí Čaňová.

Petičiari požadujú, aby Európska komisia zachovala súčasný stav testovania kozmetických výrobkov a ich zložiek na zvieratách. Ďalej chcú zmeniť nariadenia EÚ o chemických látkach tak, aby sa zabezpečila ochrana ľudského zdravia, životného prostredia a zvierat bez pridania nových požiadaviek na testovanie na zvieratách. Komisia má tiež pripraviť konkrétny plán na postupné ukončenie všetkých testov na zvieratách vrátane podpory vedeckých postupov bez použitia zvierat, priblížila Čaňová.

"Nastal čas, aby lídri vypočuli vedcov aj európsku verejnosť a stanovili plán, ktorý navždy ukončí zbytočné utrpenie miliónov zvierat v európskych laboratóriách," skonštatovala predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Petícia sa začala 31. augusta. Organizátori majú rok na vyzbieranie jedného milióna podpisov od občanov EÚ. Minimálny počet podpisov musí byť dosiahnutý aspoň v siedmich krajinách, aby ju mohli predložiť Komisii, ktorá rozhodne o následných krokoch.