Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Korčok: Nezabúdajme na holokaust a poučme sa z minulosti

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) na brífingu s novinármi o dezinformáciách o Bielorusku počas 34. schôdze vlády SR 26. augusta 2020 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

Korčok v utorok spolu s nemeckou veľvyslankyňou Barbarou Wolfovou otvorili v Primaciálnom paláci koncert venovaný pamiatke obetí holokaustu a rasového násilia.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Spoločnosť bez historickej pamäti stráca schopnosť sebareflexie a vytvára tak podmienky na opätovné zlyhania v prítomnosti aj v budúcnosti. Napísal to v utorok večer na Facebooku minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý sa v SR pripomína 9. septembra.

Korčok apeloval na základný odkaz obetí a preživších holokaustu - nezabúdať. "Poučme sa z chýb našich predkov, aby nám tie naše nemuseli pripomínať naši potomkovia," vyzval.

Minister poznamenal, že je smutné, že aj po skončení druhej svetovej vojny sa v spoločnosti ozývajú hlasy spochybňujúce holokaust. Odsúdil takisto posilňovanie antisemitských nálad vo svete, ako aj netoleranciu voči odlišným skupinám ľudí.

"Minulý týždeň sme si pripomenuli nielen 75. výročie skončenia najväčšej vojny v histórii ľudstva, ale aj 81. výročie jej začiatku. Napriek tomu, že výrazná väčšina ľudstva dnes žije v mieri a bezpečí, vo svete evidujeme nárast násilia, netolerancie a segregácie či už z rasových, etnických, jazykových, politických či náboženských dôvodov," napísal Korčok na sociálnej sieti.

"Boj proti nenávisti a netolerancii, nemôže zostať len v rukách štátnych orgánov. Ak máme uspieť, musí sa to stať celospoločenským úsilím," vyzval minister.

Korčok v utorok spolu s nemeckou veľvyslankyňou Barbarou Wolfovou otvorili v Primaciálnom paláci koncert venovaný pamiatke obetí holokaustu a rasového násilia. Zároveň vyjadril presvedčenie, že aj takéto podujatie prispeje k úsiliu a stane sa účinným prostriedkom boja proti šíriacej sa nenávisti a radikalizácii.